Antena 3 CNN Coronavirus Cum deosebim coronavirusul de gripă și răceală? Principalele aspecte la care să fim atenți

Cum deosebim coronavirusul de gripă și răceală? Principalele aspecte la care să fim atenți

Se apropie sezonul gripelor și al răcelilor, iar cel puțin unul dintre simptomele acestora seamănă cu cele de COVID. Și asta în ciuda faptului că sunt cauzate de virusuri diferite.

Cum deosebim coronavirusul de gripă și răceală? Principalele aspecte la care să fim atenți
de Laura Dinu    |    28 Oct 2020   •   13:50

Simptomele gripei, răcelii și coronavirusului sunt destul de asemănătoare. În aceste condiții este destul de greu să ne dăm seama ce fel de problemă de sănătate avem. 

Simptome coronavirus

Majoritatea persoanelor bolnave de coronavirus vor avea, de exemplu, cel puțin unul dintre simptomele cheie: 

- temperatură ridicată

- tuse persistentă uscată

- pierderea sau modificarea simțului mirosului sau al gustului

- dificultăți de respirație

Însă febra este prezentă și în cazul gripei sau în prezența în organism a oricărei alte infecții. De asemenea este prezentă și în cazul răcelilor. Un indiciu în cazul gripei și al răcelii ar fi faptul că, în cele mai multe cazuri, aceasta nu este una ridicată, fiind doar cu 1-2 grade mai mare decât cea normală, în timp ce, în timpul infecției cu coronavirus, aceasta crește brusc și puternic.

Simptome răceală

Simptomele în cazul unei simple răceli sunt: 

- stări de oboseală

- strănut

- tuse

- nas înfundat

- roșeață sau usturime în gât

- dureri de cap

După câte putem vedea, tusea este, de asemenea, un simptom comun. Însă durata acesteia poate fi un bun indiciu. În cazul coronavirusului, tusea se manifestă des, posibil în mai multe crize sau episoade în decursul unei singure zile, explică medicii.

Cât despre tulburările de gust și miros, acestea sunt tulburări destul de dificil de diagnosticat, deoarece, potrivit specialiștilor, o alterare a acestor simțuri poate fi un simptom secundar unor diverse categorii de patologii, sau poate fi un simptom primar. Deci, nici aici lucrurile nu sunt foarte clare. Deși, dispariția completă a gustului și a mirosului indică, în cele mai multe cazuri, prezența virusului SARS CoV-2 în organism. 

Simptome gripă

Simptomele care apar în cazul gripei sunt: 

- stări de slăbiciune și oboseală

- tuse

- rinoree

- frisoane

- dureri musculare 

- dureri puternice de cap

- iritație și roșeață în gât

- dureri oculare

În general gripa are un debut mai brusc, lucrurile se întâmplă mai repede. Dacă vorbim de o formă medie sau severă cu SARS-CoV-2, lucrurile merg gradual. Pacientul are aparent senzația că respiră bine dar parametrii legați de saturația de oxigen arată că lucrurile nu stau așa. Asta înseamnă că simptomele se vor instala progresiv.

Așadar, va fi destul de greu să facem o diferență acasă, deci primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne izolăm. După care, să cerem sfatului unui specialist. Asta nu înseamnă să mergem la medicul de familie sau la camera de gardă, unde îi putem îmbolnăvi și pe cei din jurul nostru. Trebuie doar să sunăm la Direcția de Sănătate Publică și la medicul de familie și să urmăm pașii care ne sunt recomandați. 

Citește și: Cum facem diferența dintre o răceală, gripă și COVID-19. Medic: ”În momentul în care apar...”

×
Subiecte în articol: gripa coronavirus raceala
Parteneri
A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi
x close