Antena 3 CNN Coronavirus Experții în sănătate, sceptici în privința vaccinului anti-covid al Rusiei: "E înfricoșător, e deosebit de riscant"

Experții în sănătate, sceptici în privința vaccinului anti-covid al Rusiei: "E înfricoșător, e deosebit de riscant"

Experții în sănătate nu privesc cu mare încredere anunțul făcut de liderul Rusiei referitor la vaccinul anti-COVID. Vladimir Putin a anunțat ieri că a fost înregistrat oficial primul vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Institutul Gameleya din Moscova. Specialiștii se tem că nu există nicio dovadă că au fost parcurse toate etapele necesare pentru dezvoltarea serului.

Experții în sănătate, sceptici în privința vaccinului anti-covid al Rusiei: "E înfricoșător, e deosebit de riscant"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Simion    |    13 Aug 2020   •   22:15

"Cred că e chiar înfricoșător. E deosebit de riscant", a declarat Daniel Salmon, directorul Institutului pentru Siguranța Vaccinului, de la Universitatea Johns Hopkins.

Doctorul Salmon și alți experți au spus că Rusia a făcut un pas riscant prin faptul că a sărit direct la faza trei. Vaccinurile sunt create pentru a fi date unei mase de oameni sănătoși. Tocmai de aceea, e nevoie ca ele să treacă prin mai multe etape care să le confirme eficiența și siguranța. 

Cu toate că Vladimir Putin a precizat că vaccinul a trecut prin toate verificările necesare, specialiștii sunt destul de sceptici.

"Să ai un vaccin și să dovedești că acel vaccin este sigur și eficient sunt două lucruri diferite. Sper că rușii au demonstrat fără dubii că vaccinul este sigur și eficient. Am serioase îndoieli că s-a întâmplat așa, dar cred că asta trebuie să înțeleagă oamenii atunci când aud anunțuri venite din partea chinezilor sau rușilor cum că aceștia au un vaccin și se întreabă apoi de ce americanii nu fac același lucru. Ei bine, fiindcă în această țară avem un mod de a face lucrurile astfel încât să ne pese de siguranță și eficiență", a spus Anthony Fauci, epidemiolog.

Niciun document oficial legat de vaccinul rusesc nu a ajuns la Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce ridică multe semne de întrebări, mai spun specialiștii.

"Ce știm despre acest vaccin este exact nimic. E mai degrabă un cocktail Molotov aruncat în criza COVID-19. Nu avem date despre el, nu avem asigurări. Nu există niciun document depus la OMS despre niciun fel de program de vaccin rusesc. Nu există nicio agenție rusească pentru controlul medicamentelor", a subliniat Peter Pitts, expert în sănătate publică din SUA.

Anunțul lui Vladimir Putin privind vaccinul anti-covid

"Un vaccin împotriva COVID-19 a fost înregistrat pentru prima dată în lume, în această dimineaţă", a declarat Vladimir Putin, adăugând că "Ştiu că este destul de eficient, oferă o imunitate durabilă. Deci, suntem primii care l-au înregistrat. Sper că şi colegii noştri care lucrează la el vor avea rezultate rapide şi că o mulţime de produse vor apărea pe piaţa internaţională şi vor putea fi folosite".

Liderul rus a dezvăluit că una dintre fiicele sale a făcut deja acest vaccin. La început i-a crescut temperatura, dar acum se simte bine, a mai spus Putin.

"Cred că în acest mod ea a participat la experiment. După prima injecţie, temperatura ei a ajuns la 38 de grade Celsius, a doua zi a scăzut la 37 şi ceva. După a doua injecţie, temperatura i-a crescut şi mai mult, dar asta e, apoi a scăzut şi acum se simte bine", a mărturisit Putin.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin coronavirus
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close