Antena 3 CNN Coronavirus Diplomații au avertizat în 2018 cu privire la experimentele riscante de coronavirus într-un laborator din Wuhan

Diplomații au avertizat în 2018 cu privire la experimentele riscante de coronavirus într-un laborator din Wuhan

În data de 15 ianuarie, în ultimele zile ale lui Donald Trump în funcția de președinte a Statelor Unite, Departamentul de Stat a făcut declarații grave despre adevărata origine a pandemiei de COVID-19.

Diplomații au avertizat în 2018 cu privire la experimentele riscante de coronavirus într-un laborator din Wuhan
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    09 Mar 2021   •   12:11

Potrivit reprezentanților instituției, comunitatea de informații SUA ar avea dovezi că mai mulți cercetători de la laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan aveau simptome asemănătoare COVID încă din toamna anului 2019. Cu alte cuvinte, guvernul chinez ar fi ascuns informații cruciale despre focar timp de luni de zile.

Mai mult decât atât, aceștia ar acuza că laboratorul, în ciuda „prezentării sale ca instituție civilă”, desfășura proiecte secrete de cercetare cu armata chineză.

Departamentul de Stat pretinde că „Beijingul continuă să ascundă astăzi informații vitale de care oamenii de știință ar avea nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal și de următorul”, scrie politico.com.

Încă din primăvara anului 2020, câțiva oficiali americani au început să adune dovezi menite să demonstreze că virusul are legătură cu unul dintre laboratoarele din Wuhan, un lider mondial în ceea ce privește cercetarea coronavirusurilor provenite de la lilieci.

Totul a început în urmă cu patru ani, cu un avertisment simplu

Însă pentru unii guvernanți, numele laboratorului era familiar. Cercetarea sa asupra virusurilor provenite de la lilieci a atras deja atenția diplomaților și oficialilor americani de la Ambasada din Beijing încă de la sfârșitul anului 2017. La momentul acela, demnitarii au alertat Washington-ul că oamenii de știință din laborator raportează „o lipsă serioasă de tehnicieni și anchetatori instruiți în mod corespunzător, necesari pentru a opera în siguranță în laboratorul cu conținut ridicat de contaminare.”

Toate avertismentele au fost, însă, ignorate. 

Declarația din 15 ianuarie a fost aprobată de comunitatea de informații SUA, însă detaliile sunt încă păstrate secrete. 

Acum, noua echipă Joe Biden a solicitat Beijingului să dea mai multe date, în timp ce refuză să susțină sau să conteste afirmațiile controversate ale administrației Trump.

Dar cu mai bine de patru ani în urmă, povestea a început cu un avertisment simplu.

La sfârșitul lui 2017, oficiali din domeniul cercetării și ai sănătății de la Ambasada SUA din Beijing au participat la o conferință în capitala Chinei. Acolo, ei au fost prezenți la prezentarea unui nou studiu realizat de către un grup de cercetători chinezi, inclusiv de la Laboratul din Wuhan împreună cu Institutul Național de Sănătate (NIH) al SUA.

De la izbucnirea din 2002 a SARS - boala mortală cauzată de un coronavirus transmis de lilieci în China - oamenii de știință din întreaga lume au căutat modalități de a prezice și limita viitoarele focare de boli similare.

Pentru a sprijini efortul, NIH a finanțat o serie de proiecte care i-au implicat și pe oamenii de știință de la Laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan, inclusiv o mare parte din activitatea laboratorului cu coronavirusuri de la lilieci. Noul studiu a fost intitulat „Descoperirea unui bazin genetic bogat de coronavirusuri asociate cu SARS oferă noi informații despre originea coronavirusului SARS”.

Oamenii de știință au descoperit trei noi viruși

Potrivit oficialilor americani, se pare că cercetătorii au găsit o populație de lilieci în peșterile din provincia Yunnan, care le-a oferit o perspectivă asupra modului în care au apărut și s-au răspândit coronavirusurile SARS.

Oamenii de știință s-au lăudat chiar că s-ar putea să fi găsit peștera de unde a apărut coronavirusul SARS. Însă diplomații americani au pus accentul pe faptul că acești oameni de știință au descoperit trei noi viruși care aveau o caracteristică unică: conțineau o „proteină spike” care era deosebit de bună la a se prinde de un receptor specific din celulele pulmonare umane cunoscut sub numele de receptor ACE2.

Cu alte cuvinte, virusurile puteau fi extrem de periculoase pentru oameni, iar aceste virusuri se aflau acum într-un laborator cu care ei, diplomații americani, erau în mare parte nefamiliari.

Fiind conștienți de semnificația descoperirii virusologilor și știind că laboratorul de biosiguranță de nivel superior al WIV (BSL-4) era relativ nou, oficialii de la Ambasada SUA în domeniul sănătății și științei din Beijing au decis să meargă la Wuhan și să-l verifice. În total, ambasada a trimis trei echipe de experți la sfârșitul anului 2017 și la începutul anului 2018 pentru a se întâlni cu oamenii de știință WIV, printre care Shi Zhengli, adesea denumită „femeia liliecilor” din cauza experienței sale extinse în studierea coronavirusurilor găsite la lilieci.

Oamenii de știință din Wuhan au cerut mai mult sprijin

Însă când au stat de vorbă cu oamenii de știință de la WIX, diplomații americani au rămas șocați de ce au auzit. Cercetătorii chinezi le-au spus că nu au suficienți tehnicieni instruiți corespunzător pentru a folosi în siguranță laboratorul BSL-4. Oamenii de știință din Wuhan au cerut mai mult sprijin pentru ca laboratorul să se ridice la cele mai înalte standarde.

Diplomații au scris două telegrame către Washington, raportând cu privire la vizitele lor la laboratorul din Wuhan. Trebuie făcute mai multe lucruri pentru a ajuta laboratorul să îndeplinească standardele de siguranță, au spus ei, și au cerut Washingtonului să se ocupe de asta. Ei au avertizat de asemenea că cercetătorii de la Laboratorul din Wuhan au descoperit noi coronavirusuri la lilieci care ar putea infecta cu ușurință celulele umane și care ar folosi aceeași cale celulară folosită de coronavirusul original SARS.

Luate împreună, aceste două puncte - un grup de virusuri deosebit de periculoase studiate într-un laborator cu probleme de securitate - aveau intenția de a avertiza cu privire la o potențială criză de sănătate, spune unul dintre oficialii care au transmis telegrama. 

Însă nu au primit niciun răspuns de la sediul Departamentului de Stat, iar telegramele nu au fost niciodată făcute publice. Iar, pe măsură ce tensiunile SUA-China au crescut în cursul anului 2018, diplomații americani au pierdut accesul la laboratoare precum cel de la WIV.

”Telegrama a fost o avertizare”, a spus un oficial american.

”Îi implorau pe oameni să fie atenți la ceea ce se întâmplă”, scrie politico.com.

×
Subiecte în articol: Wuhan laborator
Parteneri
El este Florin, unul dintre morții din explozia de la Călimăneşti
x close