Antena 3 CNN Coronavirus Mare atenție! Masca din bumbac nu protejează împotriva coronavirusului. Medic: ”Nu este cea mai bună soluție”

Mare atenție! Masca din bumbac nu protejează împotriva coronavirusului. Medic: ”Nu este cea mai bună soluție”

Masca a ajuns să fie obligatorie în câteva orașe din România, inclusiv în Capitală. Așadar, ar trebui să clarificăm câteva aspecte despre masca din bumbac, nu cea chirurgicală.

Mare atenție! Masca din bumbac nu protejează împotriva coronavirusului. Medic: ”Nu este cea mai bună soluție”
de Andreea Cigolea    |    21 Oct 2020   •   10:00

Medicul dermatolog Adina Alexandru a vorbit miercuri la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” despre cât ne protejează de infecții masca din bumbac.

Când ne face această mască mai mult rău decât bine

”Există o diferență substanțială față de mască facială medicală. Masca din bumbac are avantaje, este reutilizabilă, și probabil că asta este ceea ce foarte multă lume apreciază, este lavabilă, poate fi chiar ajustabilă și unele dintre ele sunt dotate cu anumite orificii pentru filtre”, declară medicul.

Masca din bumbac nu oferă protecție anti-COVID!

Potrivit medicul dermatolog Adina Alexandru, masca din bumbac  poate doar să ne protejeze de praf, de polen sau de stropi mari de salivă. 

”Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja cât mai bine în fața acestei infecții. Nu sunt sterile, nu sunt considerate echipamente de protecție și nu sunt dispozitive medicale. Deci nu sunt standardizate conform protocoalelor europene”.

Aceste măști din bumbac reprezintă mai mult un accesoriu fashion.

Cât ne protejează de infecții masca din bumbac

Cum igienizăm măștile din bumbac 

Aceste măști ar trebui spălate la o temperatură înaltă și călcate apoi. Atenție! Spălarea frecventă a acestora poate deteriora materialul, iar agenții de curățare pot provoca reacții iritative.

Dermatologul Adina Alexandru recomandă ca masca să fie spălată manual, cu detergent hipoalergenic și fără adăugare de balsam.

Nu este igienic să purtăm o singură mască din bumbac pe durata unei zile întregi!

Măștile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 14683:2019 și sunt de trei tipuri:

- tip I la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 95%,
- tip II la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98%,
- tip II R la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98% (măștile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a reține eventualele jeturi de fluide direcționate către acestea, precum și printr-o mai bună respirație).

Semi-măștile filtrante împotriva particulelor sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 149:2009 și sunt de trei tipuri:

-       FFP1 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 80%,

-       FFP2 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 94%,

-       FFP3 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 99%.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close