Antena 3 Coronavirus Medici: Nu coronavirusul este adevăratul ucigaș! Sistemul imunitar este cel care distruge organele vitale

Medici: Nu coronavirusul este adevăratul ucigaș! Sistemul imunitar este cel care distruge organele vitale

de L.D.    |    13 Apr 2020   •   13:36
Medici: Nu coronavirusul este adevăratul ucigaș! Sistemul imunitar este cel care distruge organele vitale
Sursa foto: pixabay

Potrivit medicilor spanioli, în formele severe de coronavirus, sistemul imunitar este cel care ucide. Aceștia spun că este nevoie de un sistem imunitar echilibrat, nu de unul puternic, pentru a învinge boala.

Roger Paredes, șeful secţiei de boli infecţioase de la spitalul Germnas Trias I Pujol , de lângă Barcelon, a explicat care sunt fazele infectării cu virusul SARS Cov-2.

- Prima fază este faza virală, cea în care virusul se înmulţeşte rapid în sistemul respirator. În această fază, simptomele sunt ușoare, asemănătoare unei răceli simple. În cazul a 80% dintre pacienți, simptomele nu se agravează și dispar după 6-10 zile.

- Faza pulmonară este a doua fază, care apare la 20% dintre pacienți. Aceasta constă într-o pneumonie specifică, în  care ambii plămâni sunt afectați şi intervine insuficienţa respiratorie.

- Fază severă se manifestă în cazul a 10% din pacienți. Aceștia dezvoltă un răspuns inflamator al sistemului imunitar necontrolat, din cauza unei ”furtuni” de citokine, care duce la stare critică și chiar deces. 

Care este adevăratul ucigaş în cazul coronavirusului?

Medicii spanioli au observat că nu încărcătura virală mare conduce la deces, ci aceste furtuni de citokine.

”Furtuna de citokine este o problemă cu care ne confruntăm frecvent la terapie intensivă. Problema este că nu avem tratament nici pentru virus, nici pentru răspunsul inflamator. Avem doar tratamente care să protejeze organele vitale ale pacientului”, a declarat Rafael Manez, şeful secţiei de ATI de la Spitalul Bellvitge de lângă Barcelona, în condițiile în care tot ce pot face medicii pentru pacienții în stare gravă este să folosească ventilatoare sau medicamente pentru a controla tensiunea arterială sau corticosteroizi pentru a reduce inflamaţiile.

O pistă de tratament ar fi folosirea medicamentelor pentru a bloca interleukina-6, o citokină inflamatorie produsă de sistemul imunitar.

Medicul a declarat că furtunile de citokine au loc mereu în timpul sezonului de gripă, dar, din cauza ratei infectării crescute în cazul Covid-19, medicii au mai mulţi bolnavi decât pot trata.

Potrivit infecționistului, pentru a învinge lupta împotriva coronavirusului este nevoie de un sistem imunitar echilibrat, nu unul puternic.

”Mecanismul furtunilor de citokine nu este cunoscut”, spune Paredes. ”Răspunsul inflamator este un răspuns natural al sistemului imunitar. Este necesar pentru a repara dauna celulară. În cazul unei pneumonii normale, microbii afectează țesutul pulmonar, sistemul imunitar generând un răspuns inflamator pentru a o stopa. Sistemul imunitar ”omoară” anumite celule pentru a repara țesutul afectat. În cazul coronavirusului, nu sunt trimise doar câteva celule ci o mulțime de celule care generează un răspuns inflamator necontrolat, nu doar în plămâni ci în tot organismul”, a adăugat medicul.

Acesta este motivul pentru care au fost raportate atât cazuri de afectare renală, intestinală sau coronariană. Recent, a fost raportat un caz de encefalită hemoragică necrozantă legat de virusul ucigaș. 

În acest moment, nu se cunosc cauzele care predispun pacienții la a dezvolta sindromul. Vârsta reprezintă un factor important, pacienții cu forme grave ale bolii având, în cea mai mare parte, peste 70 de ani. Însă în cazul pacienților tineri, oamenii de știință cred că cel mai important factor este genetica. 

În timpul unei furtuni de citokine, degradarea are loc rapid, tocmai de aceea este foarte important ca simptomele să fie identificate precoce, scrie Euronews.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close