Antena 3 Coronavirus Persoanele vaccinate mai stau în carantină dacă au intrat în contact direct cu o persoană COVID pozitivă?

Persoanele vaccinate mai stau în carantină dacă au intrat în contact direct cu o persoană COVID pozitivă?

de Andreea Cigolea    |    20 Apr 2021   •   10:08
Persoanele vaccinate mai stau în carantină dacă au intrat în contact direct cu o persoană COVID pozitivă?

România are până în momentul de față 1.3 milioane de persoane vaccinare cu ambele doze.

Astfel, potrivit hotărârii din 11 februarie 2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cei care au ambele doze de vaccin și peste 10 zile de la administrarea celei de-a doua doză, nu este nevoie să mai stea în carantină în caz că există contact direct cu o persoană COVID pozitivă.  

”Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct”, potrivit hotărârii din 11 februarie 2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Ce înseamnă contact direct?

Institutul Naţional de Sănătate Publică defineşte contactul direct în cazul COVID-19 astfel:

  • persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID,
  • persoanele care au avut un contact fizic direct cu un caz cu COVID, cum ar fi strângere de mâini fără igiena ulterioară a mâinilor, 
  • persoane care au avut contact cu secreţiile infecţioaze ale unui caz pozitiv, cum este tusea, de exemplu
  • persoanele care s-au aflat în aceeaşi încăpere sau au avut contact faţă în faţă cu un caz pozitiv mai mult de 15 minute, la mai puţin de doi metri sunt considerate contacţi direcţi, la fel ca personalul medical care acordă îngrijire medicală directă, fără echipament.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close