Antena 3 CNN Coronavirus Pierderea mirosului, cea mai bună veste pentru cei care se infectează cu coronavirus

Pierderea mirosului, cea mai bună veste pentru cei care se infectează cu coronavirus

În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult despre anosmie sau pierderea mirosului, ca simptom principal în cazul infectării cu coronavirus. Experții spun însă că acesta este un semn bun pentru persoanele care se îmbolnăvesc.

Pierderea mirosului, cea mai bună veste pentru cei care se infectează cu coronavirus
de Laura Dinu    |    29 Sep 2020   •   08:30

Potrivit unui studiu amplu al cercetătorilor europeni, realizat pe nu mai puțin de 1,300 de pacienți, pierderea mirosului se manifestă cu precădere în cazurile ușoare, nu în cele moderate sau critice. Astfel, apariția anosmiei este o veste bună pentru persoana infectată, deoarece poate fi semn că aceasta va face o formă ușoară de coronavirus. 

Pacienții cu forme grave nu au prezentat anosmie 

Pentru a ajunge la această concluzie, medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de la Universitatea Mons din Belgia au examinat evoluția stării de sănătate a 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19. Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii:

- grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu;

- „moderații”, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;

- „severii”, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;

- cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare. 

Experții spun că rezultatul a fost foarte clar: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 au prezentat  anosmie, în timp ce, dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat acest simptom. 

Care este explicația

Principale ipoteză a medicilor este faptul că  pacienții atinși de o formă ușoară de COVID-19 au un mai bun răspuns imunitar local și grație unei producții mai ridicate de anticorpi, se limitează propagarea virusului în organism. 

Astfel, cu ajutorul scanării RMN, s-a constatat o inflamație în căile superioare nazale și la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacienții atinși de o formă ușoară de COVID. În loc să facă ravagii în plămâni, coronavirusul ar provoca astfel mai degrabă o reacție inflamatorie în fosele nazale.

„Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul”, a explicat la France Info dr. Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch, cel care a condus acest studiu împreună cu profesorul Sven Saussez de la Universitatea din Mons.

O altă veste bună pentru cei care își pierd mirosul, potrivit experților, este că 85% dintre pacienți și-au recăpătat simțul în numai 3 luni de la infectare, scrie Digi 24

×
Subiecte în articol: pierderea mirosului anosmie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close