Antena 3 CNN Coronavirus Se moare DE sau CU coronavirus? Specialiștii explică de ce se fac atât de puține autopsii în România

Se moare DE sau CU coronavirus? Specialiștii explică de ce se fac atât de puține autopsii în România

Ligia Barbarii, șefa Laboratorului de Genetică de la Institutul de Medicină Legală, a explicat, în cadrul emisiunii "Voi cu Voicu" în ce situații se moare DE coronavirus, respectiv CU coronavirus, și de ce se fac atât de puține autopsii în România în cazul pacienților infectați cu acest virus care își pierd viața.

Se moare DE sau CU coronavirus? Specialiștii explică de ce se fac atât de puține autopsii în România
de Claudia Simion    |    08 Aug 2020   •   21:27

În România se fac autopsii, dar nu suficient de multe deoarece ar exista un risc foarte mare pentru cadrele medicale să se infecteze la rândul lor, a explicat medicul.

"Se fac autopsii, dar mai puțin din cauza contagiozității acestui agent patogen al virusului COVID-19. Se fac și din punct de vedere anatomopatologic. Anatomopatologii sunt cei care văd dacă se moare cu Covid sau de Covid. Eu nu am lucrat efectiv, dar din ce apare în literatură, plământul este unul dintre organele cele mai afectate. Fiecare pacient are sensibilitățile lui. Sunt pacienți care au murit prin hemoragii, alții au murit din cauza unor pneumonii virale".

Se moare DE sau CU coronavirus?

Dacă o persoană ce suferă de o boală gravă, în stadiu terminal, se infectează cu coronavirus, această infecție poate avansa starea pacientului și, astfel, ar ajunge mai repede la deces. În acest caz vorbim despre un pacient care a murit CU coronavirus.

"Depinde în ce moment al afectării intervine infecția cu coronavirus. Dacă e un pacient care e într-un stadiu stadiu terminal al unei afecțiuni neoplazice, o suprainfecție cu coronavirus joacă un rol secundar, practic grăbește de la zile până la maximum o lună, două, un destin".

Un pacient infectat cu COVID-19, care are sau nu comorbidități (hipertensiune, diabet, etc.), poate să moară DE coronavirus.

"O persoană care are o comorbiditate de tipul unei hipertensiuni, un diabet sau o persoană care nu se știe cu comorbidități, COVID-19 poate să developeze aceste comorbidități. Adică dacă individul ar fi trăit 20-30 de ani bine mersi, cu o hipertensiune controlată, cu un tratament medical și cu un diabet controlat, se poate întâmpla ca pacientul să moară în urma unei infecții cu COVID. Deci în aceste cazuri se moare din cauza infecției de coronavirus", a explicat medicul.

Se moare DE sau CU coronavirus? Specialiștii explică de ce se fac atât de puține autopsii în România

 

×
Subiecte în articol: Ligia Barbarii coronavirus Voi cu Voicu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close