Cea mai mare cerere de plasmă pentru grupele 0 și A
”Ce pot să spun este că, din punct de vedere statistic, cea mai mare cerere de plasmă, este pentru grupele A și 0. Și mai puțin pentru B și AB, și și mai puțin pentru RH-ul negativ. Deci, sunt puțini donatori care au RH negativ și puțin pacienți. Aproape că nu avem celule deloc pentru RH-ul negativ.
Eu mă gândesc că și grupa 0 și grupa A sunt cele mai frecvente în populație, poate și de aceea sunt mai mulți bolnavi, dar parcă sunt cam mulți pacienți cu grupele 0 și A, comparativ cu celelalte grupe sanguine. Ar putea să fie o legătură”, povestește Doina Goșa la Antena 3.
Plasma poate fi păstrată timp de 1 an
”Decizia administrării plasmei convalescente la pacient, îi aparține strict medicului curant. Pentru că și la indicația de transfuzie trebuie să ținem cont de o anumită conjunctură, un anumit status al pacientului respectiv, de comorbidități, de problemele de coagulare. Decizia o ia medicul clinician”, spune Doina Goșa..
Potrivit medicului, odată donată, plasma poate fi păstrată timp de 1 an.
”Se congelează rapid, la -80 grade, și după aceea se stochează în congelator, la temperaturi de -20...-40 de grade, și se poate păstra foarte bine timp de 1 an de zile”.
Donatorii trebuie să prezinte un document
Cât despre donatori, aceștia trebuie să fi trecut prin boală și să dovedească acest lucru cu un document.
”Trebuie să vină doar cei care pot dovedi că au trecut prin boală cu un document, fie că este un buletin de analiză, fie că este un bilet de ieșire din spital sau un test de anticorpi. Am întâlnit oameni are au sunat și au spus că ei nu au avut gust sau miros, că sigur au avut COVID și că vor să doneze plasmă, însă nu și-au făcut testele. Pe aceia nu îi putem primi.
Există și această categorie care au avut simptome ușoare, sau au fost contacți direcți cu persoane infectate, și s-au gândit că au făcut boala și la un interval de timp și-au făcut testul și aveau anticorpi”, mai spune Doina Goșa.
Actul de donare durează doar 15 minute
”În momentul în care vine pacientul, după ce a trecut de punctul de triere, când se dezinfectează pe mâini, primește mască și este termometrizat, primește niște documente, respectiv consimțământul pentru date persoanale și consimțământul pentru donare, i se face o fișă de donator, trece printr-o consultației medicală, i se fac câteva analize înainte de donare, și după aceea procedura propriu-zisă, pe care o decide medicul împreună cu donatorul. Procedura de donare standard durează în jur de 15 minute”.