Antena 3 Coronavirus Testele pentru COVID nu sunt sigure. Medic: ”Cele din România nu sunt de încredere 100%”

Testele pentru COVID nu sunt sigure. Medic: ”Cele din România nu sunt de încredere 100%”

de Andreea Cigolea    |    05 Noi 2020   •   11:59
Testele pentru COVID nu sunt sigure. Medic: ”Cele din România nu sunt de încredere 100%”

Medicul Andreea Moldovan admite că avem o problemă în ceea ce priveşte acurateţea testelor.

Testele rapide care se găsesc pe piața din România nu sunt de încredere 100%. Este vorba despre testele rapide, la un preţ derizoriu care au probleme şi mai mari, în ceea ce priveşte acurateţea lor.  

”Cu siguranţă, noile teste rapide sunt mai bune decât acele teste de detectare a anticorpilor, care s-au folosit mult prea mult, fără să aibă relevanţă. E un pas înainte, doar că testele care sunt, deocamdată, disponibile în România n-au specificitatea dorită pentru a fi de încredere 100%. Drept pentru care, în metodologia stabilită săptămâna trecută, se stipulează folosirea acestor teste la unităţile de primiri urgenţe doar pentru un triaj mai rapid al pacienţilor, urmând ca un test, fie negativ sau pozitiv, să fie validat printr-un PCR. Nici PCR nu e genial din punct de vedere al acurateţii, dar, deocamdată, rămâne standardul pentru diagnostic. Aceste noi teste vor fi, cu siguranţă, un ajutor pentru a ne mişca mai repede şi pentru a testa un număr mai mare de oameni. Au relevanţă, dar cu condiţia să fie şi de calitate. Ceea ce s-a adus până acum în ţară n-are nivelul de specificitate dorit, e loc de mai bine. Avem nevoie de mult mai multă rapiditate, vor fi un pas înainte” a spus la Digi Sport, medicul Andreea Moldovan, directorul medical al spitalului de boli infecţioase din Braşov.
 

43.000 de teste rapide COVID vor fi distribuite joi în unităţile de primire urgenţe

"Aceste teste sunt pentru cei care prezintă simptomatologie. După cum am menţionat, un barometru foarte important este prezenţa şi formatarea unităţilor de primiri urgenţe. Aceste 43.000 de teste, în primă fază, vor fi distribuite unităţilor de primiri urgenţe, tocmai pentru a decolmata aceste unităţi de primiri urgenţe şi a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie”, a spus Tătaru într-o conferinţa de presă.

Buget de 100 milioane de euro pentru teste rapide COVID

”După cum ştiţi, la nivelul Comisiei Europene s-au achiziţionat şi se achiziţionează în continuare aceste teste pentru ţările membre în valoare de 100 milioane de euro”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Testele rapide, utile pentru testarea în masă

”Testarea rapidă este soluţia, pentru că în momentul în care ai găsit o persoană pozitivă toţi contacţii rămân doar trei zile în carantină după care sunt testaţi rapid şi atunci cei care sunt pozitivi sunt din nou trimişi în carantină, dar restul sunt liberi să meargă la şcoală. În loc de o carantină de 14 zile totul s-ar reduce la o carantină de 2-3 zile”, a spus dr. Adina Alberts medic primar chirurg, la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”. 

×
Subiecte în articol: test COVID incredere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close