Antena 3 CNN Coronavirus Unde se face vaccinul anti-COVID-19 și cine sunt primii imunizați. Vaccinarea, gratuită și voluntară

Unde se face vaccinul anti-COVID-19 și cine sunt primii imunizați. Vaccinarea, gratuită și voluntară

Strategia Națională de Vaccinare a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea cuprinde date despre responsabilii cu imunizarea populației și cine sunt cei care vor primi vaccinul cu prioritate. Cel mai important: Vaccinarea va fi gratuită și voluntară.

Unde se face vaccinul anti-COVID-19 și cine sunt primii imunizați. Vaccinarea, gratuită și voluntară
de Andreea Cigolea    |    04 Dec 2020   •   13:15

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România va fi implementată prin mecanismul stabilit la nivelul Comisiei Europene și în acord cu legislația și protocoalele medicale existente, se arată în Strategia Națională de Vaccinare în vigoare de joi noaptea, când a fost publicată în Monitorul Oficial al României.

Pentru a-și atinge scopul și obiectivele, vaccinarea împotriva COVID-19 în România va fi gratuită și voluntară și va urma etapele vaccinării, ținând cont de cu strictețe de grupurile prioritare.

De implementare se vor ocupa Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și STS

Structurile locale cu atribuții în asigurarea bunei funcționări a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt Instituția Prefectului, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, Direcția de Sănătate Publică, Unitățile Administrativ Teritoriale: județul, municipiul, orașul și comuna, alte instituții și organizații guvernamentale și neguvernamentale, furnizori publici și privați de servicii medicale pentru îndeplinirea atribuțiilor date în sarcină autorităților administrației publice locale.

Guvernul va aloca resurse financiare de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare cu această destinație.

Potrivit Strategiei Naționale de Vaccinare, monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală a siguranței și eficacității vaccinului împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformei electronice.

Practic, se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare. Acest registru va respecta prevederile legale privind protecția datelor caracter personal.

De asemenea, fiecare persoană va primi dovada vaccinării din Registru în care vor fi specificate datele esențiale, respectiv datele de identitate ale persoanei vaccinate, etapa de vaccinare, tipul vaccinului, lotul și seria, data efectuării vaccinului, data rapelului, după caz.

Totodată, fiecărei persoane vaccinate i se vor furniza informații privind vaccinarea și conduita în cazul apariției reacțiilor adverse postvaccinale.

În etapa 1 de vaccinare se vor imuniza următoarele persoane:


- lucrători din domeniul sănătății și social;
- sistem public și privat: personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medical sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ din securitate și pază și alte categorii;
- personalul din sistemul de medicină de urgență, ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU și UPU;
- personalul din medicina primară din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
- personalul din laboratoare farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
- personalul din serviciile stomatologice;
- medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical, paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare
- personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale, personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu, personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;
- personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sanitară;
- personalul din centrele de dializă și transfuzii;
- personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

În etapa a doua intră populația de risc respectiv:


- adulții cu vârsta peste 65 de ani;
- persoanele aflate în evidență cu boli cronice indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;
- lucrătorii care își desfășoară activitatea în domenii cheie esențiale, respectiv personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
- personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și autorității judecătorești;
- personalul din sectorul economic vital care au responsabilități în procesare distribuție și comercializare a alimentelor de bază. Aici intră următoarele categori:
- panificație lactate carne fructe și legume;
- uzine de apă, epurare transport și distribuție de apă;
- centrale electrice, producție transport și distribuție curent electric;
- unități de producție transport și distribuție gaze;
- unități de producție transport și distribuție combustibili lichid și solizi;
- unități de producție transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- transport de persoane și mărfuri;
- noduri feroviare;
- aeroporturi civile și militare porturi esențiale din comunicații și anume serviciul de telecomunicații speciale, radioul și televiziunea națională;
- personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- personalul poștal din serviciile de curierat;
- personalul cultelor religioase;
- personalul media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaj în unitățile medicale;
- personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

În etapa a treia este vaccinată populația generală, respectiv populația adultă și populația pediatrică în funcție de evoluția epidemiologică și caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârste sub 18 ani.

Catagrafierea populației se va face pe mai multe niveluri: se va catagrafia personalul din domeniul sănătății, domeniul social și din serviciile esențiale, din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă și / sau în centre de vaccinare.

Pentru fazele ulterioare populația de risc și populația generală vor fi catagrafiate de la nivelul rețelei de medicină de familie și / sau al autorităților locale și prioritizate pentru vaccinare în funcție de riscurile de sănătate asociate și în funcție de exprimare a consimțământului, potrivit Strategiei Naționale de Vaccinare aflată în vigoare.

Câți oameni trebuie să se vaccineze ca să scăpăm de pandemie

Vaccinarea anti-COVID-19 se va desfășura rapid, însă e nevoie ca 70 – 80 la sută dintre cetățeni să se vaccineze pentru a pune capăt epidemiei, susține medicul Adrian Marinescu. Acesta este sigur că dacă mesajele vor fi clare, oamenii vor accepta imunizarea.

Medicul Adrian Marinescu a spus că strategia de vaccinare este la fel peste tot, aceleași probleme din România sunt în mai toate țările europene, pentru că este o provocare imensă, cum nu a mai existat până acum.

”Cred că este în mod obligatoriu ca lucrurile să meargă bine. Se fac pregătiri în continuare. Să știți că aceste probleme nu le-am avut numai noi în România, practic au existat peste tot în Europa și în lume. A fost o provocare pentru că o astfel de campanie nu s-a mai întâmplat vreodată. E prima dată când există o campanie de asemenea amploare pentru un vaccin există. Nu a fost așa ceva. Clar că vor fi niște probleme și lucrurile trebuie structurate, dar eu cred că se vor desfășura așa cum trebuie, pe bază de etape”, a spus dr. Marinescu.

Se va începe imunizarea cu personalul medical, ceea ce este „foarte important”

„Poate ne punem întrebarea de ce personalul medical. Peste tot în Europa se vaccinează pentru că avem nevoie de personalul medical și pentru că ar trebui să nu fie un vector care să transmită mai departe. Cei care sunt cu afecțiuni cronice și persoane peste 65 de ani sunt persoanele vulnerabile care fac forme severe. Dacă vorbim de cei care reprezintă punctele cheie în instituțiile statului, de asemenea sunt importante pentru o bună funcționare. Cei care sunt în centrele de îngrijire și de aici continuăm și celelalte etape, ajungând la o imunizare care trebuie s fie de minimum 70 – 80 la sută, dacă vrem într-adevăr, să închidem pandemia cât ai repede”, a explicat medicul infecționist.

Întrebat cum va fi convinsă populația să accepte vaccinul, dacă ultimul sondaj arată că 4 din 6 români ar refuza imunizarea, medicul Adrian Marinescu spune că dacă totul va fi transparent, oamenii vor accepta vaccinul.

„Eu cred că vom putea, dar lucrurile trebuie să fie transparente, mesajele clare. Cred că de la o zi la alta numărul celor care sunt reticenți sau au semne de întrebare scade și asta se vede și în statistici. O să vă dau și un exemplu: la nivelul personalului medical vă spuneam de aproximativ 80% procentul celor care doresc să se vaccineze. Dar, atenție: în spitalele care au circuite COVID acest procent se duce către 100%. Ce spune acest lucru? Că personalul din aceste spitale, cu o experiență mult mai bună, vede exact ce se întâmplă. Probabil că și ceilalți, dacă vor vedea aceste date își vor schimba părerea dacă au încă semne de întrebare”, a mai spus dr. Adrian Marinescu, la Aleph News.

Dr. Gheorghiţă: Există perioada de supraveghere post-vaccinală

"Ulterior, există perioada de supraveghere post-vaccinală. Aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie unde există o singură echipă vaccinatoare, pentru că perioada de timp alocată se va întinde pe o perioadă foarte mare. Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70% de imunizare colectivă, pentru a încheia activitatea de vaccinare", a declarat Gheorghiță.

×
Subiecte în articol: vaccinare COVID-19 Campanie
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close