
Vaccinul pentru animale, dezvoltat de o unitate a Rosselkhoznadzor, a fost numit Carnivac-Cov, a precizat autoritatea federală rusă, citată de agenția TASS.
„Studiile clinice ale Carnivac-Cov, care au început în octombrie anul trecut, au implicat câini, pisici, vulpi arctice, nurci, vulpi şi alte animale”, potrivit directorului adjunct al Rosselkhoznadzor, Konstantin Savenkov.
„Rezultatele studiilor ne permit să concluzionăm că vaccinul este inofensiv şi extrem de imunogen în condiţiile în care toate animalele vaccinate au dezvoltat anticorpi împotriva coronavirusului în 100% din cazuri”, a adăugat el.
Imunitatea durează şase luni după vaccinare, însă dezvoltatorii serului spun că vor continua să analizeze și să îmbunătățească acest aspect.
Potrivit Autorității Federale Sanitar-Veterinare din Rusia, producţia în masă a vaccinului ar putea începe din aprilie.
Rusia dispune deja de trei vaccinuri anti-COVID-19 pentru oameni, cel mai cunoscutdintre ele fiind Sputnik V. Moscova a aprobat, de asemenea, în regim de urgenţă alte două vaccinuri, EpiVacCorona şi CoviVac.
Milioane de animale afectate de COVID în întreaga lume
De la începutu pandemiei au fost raportate cazuri de animale infectate cu noul coronavirus în mai multe țări. În luna aprilie a anului trecut un mops din Carolina de Nord a fost primul câine testat pozitiv pentru noul coronavirus din SUA. Nu mai departe de săptămâna trecută, în Italia a fost confirmată și prima pisică infectată cu tulpina britanică a SARS-CoV2, devenită dominantă în Europa.
La finalul anului trecut, Danemarca a sacrificat milioane de nurci în încercarea de a stopa extinderea infectării cu noul coronavirus la această specie. Acțiunea care a creat o vie reacție în rândul opiniei publice a avut loc după ce o mutație a virusului COVID-19 descoperită la animale s-a transmis la oameni.