Antena 3 CNN Economic Auto Amendă 2.900 de lei pentru o regulă ignorată ușor de șoferi în trafic

Amendă 2.900 de lei pentru o regulă ignorată ușor de șoferi în trafic

Atenție, șoferi. Amenzile au crescut foarte mult, iar anumite abateri la Codul Rutier vă pot face o gaură destul de mare în buget.

Amendă 2.900 de lei pentru o regulă ignorată ușor de șoferi în trafic
de Gabriel Dano    |    29 Sep 2022   •   22:00

De exemplu, conducătorii auto pot să cadă ușor în capcana de a dori să aducă niște "îmbunătățiri" interzise autoturismelor proprii. Cu 60-70 de lei, oricine poate să-și cumpere de pe internet un set de lumini speciale roșii și albastre. Dacă la acestea se adaugă și o sirenă, mașinile conduse de acestea ar putea induce în eroare alți șoferi aflați în trafic. Aceștia ar putea crede că mașina dotată cu astfel de lumini aparține unei autorități a statului.

Tocmai de aceea o astfel de inducere în eroare a participanților la trafic trebuie pedepsită exemplar. Șoferii care se fac vinovați de această abatere sunt sancționați pe loc cu 2.900 de lei.

Site-urile de anunțuri abundă în astfel de oferte de dispozitive luminoase speciale, iar numărul cumpărătorilor nu este mic deloc. Aceștia pot alege între versiuni diferite pe care șoferul le poziționează într-un loc cât mai vizibil pentru a-i intimida pe ceilalți participanți la trafic. .

"Sunt foarte ușor de montat, se montează de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursă de alimentare din bricheta mașinii. În trafic poate fi foarte ușor confundat cu autospeciala Poliției Române", a explicat Cristian Goga, expert auto.

Polițiștii sunt însă fermi și anunță că cine își montează astfel de lumini la autoturismul propriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare.

În cazul în care conducătorii auto care dețin un asemenea dispozitiv luminos se și recomandă ca polițiști în fața oamenilor legii atunci se adaugă la amendă și un dosar penal.

"Fie să oprească, să legitimeze persoane pe stradă, fie să aplice sancțiuni contravenționale… Această infracțiune este prevăzută de Codul Penal și este de până la trei ani de închisoare", a declarat  Marius Iconaru (sindicatul Europol).

×
Subiecte în articol: Europol amenda
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close