x close

Băncile din Marea Britanie sunt sfătuite să se pregătească pentru destrămarea zonei euro

de N.B.    |    30 Noi 2011   •   22:00
Băncile din Marea Britanie sunt sfătuite să se pregătească pentru destrămarea zonei euro 414 Foto: currencies.co.uk

Directorul Autorităţii Britanice pentru Servicii Financiare (FSA) a cerut celor mai importante bănci din Marea Britanie să pregătească un plan pentru eventualitatea în care zona euro s-ar destrăma, informează Sky News.

Managerii băncilor Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, RBS, Santander UK şi Standard Chartered au aofts avertizaţi de şeful FSA în cadrul unei întâlniri private.

Deşi planurile de contingenţă nu au reprezentat subiectul principal al întâlnirii, directorul FSA le-a indicat băncilor că este momentul să efectueze teste de rezistenţă care să includă această desfăşurarea a evenimentelor.

Impactul unei destrămări a zonei euro asupra băncilor britanice ar varia în funcţie de expunerile acestora la datoriile statelor din zona monedei unice.

Următoarele zece zile sunt de importanţă crucială pentru salvarea zonei euro, după ce liderii financiari ai guvernelor din uniunea monetară au convenit consolidarea resurselor fondului de stabilitate şi au admis că ar putea fi nevoiţi să apeleze la FMI pentru a evita dezastrul.

"Intrăm într-o perioadă critică de zece zile pentru a pune la punct reacţia Uniunii Europene la criză", a declarat, miercuri, comisarul european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit marţi seară asupra detaliilor unor proiecte de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), însă nu au putut anticipa volumul resurselor fondului după aşa-numitul proces de leveraging financiar, din cauza condiţiilor tot mai dificile de pe pieţe.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati