x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Altă mare bancă înăsprește condițiile pentru creditele imobiliare

de D.G.   •   12 Feb 2016   •   14:44
Altă mare bancă înăsprește condițiile pentru creditele imobiliare 817
foto: pixabay.com
Bancpost devine a treia banca ce majoreaza avansul necesar pentru creditele ipotecare in lei si in euro, ca urmare a proiectului legii darii in plata.

"Proiectul legii darii in plata determina schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personala, sustinuta de o garantie reala imobiliara, la un produs de finantare a activelor. In acest sens, suntem datori sa actionam in spiritul reglementarilor prudentiale pentru administrarea riscului.
Astfel, Bancpost a decis modificarea conditiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare, atat pentru cele in lei, cat si pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui imprumut fiind de 33% la lei, si respectiv 43% la euro", au declarat pentru Mediafax reprezentantii bancii.

Anterior, institutia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare in lei si de 25% la cele in euro.

Potrivit Bancpost, clientii care au depus aplicatii de credit pana vineri, data intrarii in vigoare a noilor norme de creditare, vor beneficia de conditiile anterioare.

"In ceea ce priveste programul Prima Casa, Bancpost monitorizeaza in mod constant contextul de piata, urmand ca, in functie de evolutia proiectului legislativ, sa reanalizam implicarea in cadrul programului", au punctat reprezentantii institutiei de credit.

Restul cerintelor aferente acestor credite au ramas neschimbate.

Banca controlata de grupul elen Eurobank devine, astfel, a treia din Romania care-si schimba conditiile de acordare a creditelor ipotecare, ca raspuns la o eventuala intrare in vigoare a legii darii in plata.

Bancpost se afla pe locul 10 in topul bancilor romanesti, in 2014, cu active de 11,53 miliarde lei si o cota de piata de 3,1%.

Prima institutie financiara ce a adoptat astfel de modificari a fost Raiffeisen Bank, fiind urmata de CEC Bank.

Legea darii in plata a provocat valuri in randul bancherilor, care au avertizat in repetate randuri ca actul normativ va conduce la inasprirea conditiilor de creditare, dar si la disparitia programului Prima Casa.
sati