Antena 3 CNN Economic Bani de la stat pentru români. Condiţia pentru ca bunicii să primească 1.500 de lei lunar

Bani de la stat pentru români. Condiţia pentru ca bunicii să primească 1.500 de lei lunar

Bătrânii pot primi bani în plus de la stat, în anumite condiţii, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Bani de la stat pentru români. Condiţia pentru ca bunicii să primească 1.500 de lei lunar
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    07 Feb 2023   •   13:42

Bunicii care îi au în grijă pe nepoţi vor primi o indemnizaţie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinţii revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, prevede un proiect de lege adoptat de Senat. 

Proiectul a trecut de Senat, iar astăzi, când urma să primească votul decizional la Camera Deputaţilor, a fost amânat pentru două săptămâni.

Proiectul de lege a fost dezbătut marţi în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor.

Părinții aflați în concediu pentru creșterea copiilor primesc un stimulent de inserţie în valoare de 1.500 de lei, dacă revin în activitate înainte de împlinirea de şase luni sau un an a copilului, asta în cazul celor cu dizabilităţi.

Aceste ajutoare le sunt acordate părinţilor şi bunicilor până când copilul împlineşte vârsta de doi sau trei ani.

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoții pe care îi îngrijesc, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.

Cererile pentru indemnizaţia destinată creşterii nepoţilor se vor putea depune la primăria din oraşul de domiciliu şi vor fi însoţite, pe lângă actul de identitate al solicitantului şi certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calităţii de bunic al copilului respectiv şi de acordul scris al părinţilor. 

Iniţiatorii proiectului consideră că e o alegere mult mai bună ca un copil să fie crescut de un membru al familiei, decât la creşă.

Concomitent cu indemnizația pentru bunici, mama va încasa stimulentul de inserţie, reglementat de legislaţia în vigoare, tot de 650 de lei, potrivit proiectului. 

×
Subiecte în articol: indemnizatie bani bunici copii
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close