Antena 3 CNN Economic Biz News În premieră - Jaf cu sclipici. Adevărul despre rețeaua de criptomonede OneCoin. Un Caritas unde poți cumpăra gem și icoane

În premieră - Jaf cu sclipici. Adevărul despre rețeaua de criptomonede OneCoin. Un Caritas unde poți cumpăra gem și icoane

De doi ani, un fenomen vechi, dar îmbrăcat în haine noi, pune România pe jar. O companie cu istoric dubios și ramificații internaționale promite îmbogățirea rapidă, cu efort minim.

În premieră - Jaf cu sclipici. Adevărul despre rețeaua de criptomonede OneCoin. Un Caritas unde poți cumpăra gem și icoane
19 Noi 2018   •   16:06

Tot ce trebuie să facă oamenii este să investească într-un sistem de plată revoluționar și apoi să aștepte cuminți să le crească suma chiar și de zece ori. Schema seamănă suspect de bine cu escrocheriile din anii 90. Ba chiar e susținută și de fondatorul FNI. Și, totuși, zeci de mii de români și-au plasat deja economiile crezând în ea.

O echipă „În premieră cu Carmen Avram” a reușit să intre în rețea, ca să ne convingem cu ochii noștri că nu este nimic ilegal. Jurnaliștii Antena 3 au descoperit însă oameni ajunși în pragul sinuciderii și legături periculoase cu rețele internaționale.

Zeci de mii de români, atrași de moneda viitorului

Cristi Călina, om de afaceri vizionar și vioara întâi în promovarea la noi a unui sistem de plată revoluționar, de mare vi`itor, a fost surprins chiar când demonstra modul de funcționare a sistemului de plată ONE COIN. În urmă cu trei ani, Cristi Călina era vânzător de geamuri termopane. Azi are contul doldora, fix datorită monedei-minune. „Sunt foarte mulți care au aceste monede și le-au folosit deja. Am încredere în acest sistem 1000%!”, spune Cristi Călina, liderul rețelei de criptomonede „One Coin” în România.

OneCoin - moneda virtuală - este considerată un pas înainte în istoria finanțelor mondiale, iar Cristi Călina a vândut-o deja la 40.000 de români cu promisiunea certă a bogăției. Rețeta e simplă: investești între 140 și 55.000 de euro, cumperi de la companie o mapă în care se află un stick și niște hârtii, intri pe site, bagi o parolă și brusc ți se deschide în față un cont personal. „Acolo ai un capital de monede, exact ca într-un cont bancar. În timp, valoarea monedei fluctuează, în funcție de cerere și ofertă. Din ianuarie 2015 și până acum probabil este singura monedă digitală, din câte știu, care nu a scăzut niciodată”, spune Călina.

Comercianți care acceptă această monedă sunt pe tot Pământul și peste 500.000 de magazine adunate pe platforma online Dealshaker, de unde poți cumpăra mai ieftin decât alți pământeni orice: de la mâncare și haine, la mașini și iahturi. În teorie. În luna mai 2018 a fost stabilit chiar un record: a fost făcută cea mai mare tranzacție în monedă digitală din România. A fost cumpărat un teren, la Băicoi, de 2 milioane de euro, cu monede OneCoin. Am aflat însă că tranzacția nu a fost încă finalizată. „Acum așteptăm partea legală să vedem cum se va rezolva. Odată cu acest teren am provocat multe reacții în lanț. Acum, proprietarii se gândesc cum să facă să legalizeze acest lucru”, explică Călina.


Cristi Călina, liderul rețelei „One Coin” în România

După ce se vor rezolva și aceste neajunsuri, OneCoin va da lovitura fatală banului clasic, înlocuindu-l complet și transformând bogăția dintr-un ideal într-o realitate accesibilă tuturor celor care vor fi dispuși să aștepte explozia monedei. Promisiunea acestei bunăstări este garantată de însăși fondatoarea sistemului.

Revoluția OneCoin s-a produs în 2015, când bulgăroaica Ruja Ignatova, care se laudă cu o diplomă la Oxford și experiență în sistemul bancar, a anunțat o monedă diferită de Bitcoin prin faptul că este transparentă, sigură, perfectă. Bogăția garantată a atras milioane de pământeni care au investit masiv în ea chiar înainte de a înțelege exact cum se vor îmbogăți. România nu avea cum să reziste tentației. Presa a vuit, iar evenimentele OneCoin din țară s-au ținut lanț. Fenomenul a luat amploare. A prins la oameni simpli. Dar și la proprietari de firme mici, care au sperat că vor face saltul spre nivelul următor.


Ruja Ignatova, fondatoarea OneCoin

Maria Cristea a fost prima dintre ei. La începutul lui 2018, în cantina ei erau afișate prețuri în moneda viitorului la ciorbițe, ardei umpluți și fripturi. „Am văzut pe internet discursul doamnei Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internațional, în care dânsa spunea că viitorul aparține plăților în monede digitale transparente, prin care se fac tranzacții legale și atunci am hotărât să pun ofertele restaurantului meu pe platforma Dealshaker cu plata în moneda digitală OneCoin”, povestește Maria Cristea.

De la Caritas și FNI, la OneCoin - românii, tot naivi

Fenomenul continuă să se extindă în toată țara. Iar oamenii se lasă vrăjiți de cuvinte meșteșugite. Nu își pun semne de întrebare, deși ele ar trebui să apară încă de la recrutare. Pentru că aici așa se face accesul, pe recomandare: mai inviți un prieten, primești un bonus. Cei mai în vârstă ar trebui să fie și mai atenți, pentru că promisiuni mărețe urmate de dezastru financiar s-au mai văzut în România, imediat după revoluție. S-au numit Caritas și FNI. Și, ca ironia să fie maximă, însuși Sorin Ovidiu Vîntu, creierul din spatele Fondului Național de Investiții (FNI), pare să fie susținător al OneCoin, făcând o recomandare pentru dublarea sau triplarea investițiilor cu ajutorul Bitcoin sau OneCoin.

Românii intră în această poveste cu aceeași inocență ca acum 30 de ani.

Există și promisiuni pentru intrarea pe bursă, care însă, în mod ciudat, se tot amână. În plus, reporterii În premieră au aflat că odată cumpărat acest OneCoin nu mai poate fi schimbat înapoi în bani reali. Ceea ce din nou este o problemă, deoarece nicio altă criptomonedă nu are această restricție.

Investiții pentru nuci și icoane

Tot încercând să dezlegăm misterul ce poți face cu OneCoin, am descoperit că varianta prezentată de Călina este exagerat de optimistă. Pe scurt, cu OneCoin poți plăti un prânz, un epilat, o icoană, niște nuci și suplimente alimentare aduse din China. Și nu le poți lua de oriunde, ci doar de platforma companiei sau de la puținele afaceri care acceptă această așa-zisă monedă virtuală.

Dar ce e mai grav, am aflat că nu este exclus ca oamenii care și-au pus toți banii în ea să se trezească și fără ei și fără OneCoin.

O sectă care împinge oamenii către suicid

Antonio Eram, director companie plăți online, specialist în sisteme de plată revoluționare și unul dintre cei mai mari furnizori de plăți online din lume, a analizat și el fenomenul OneCoin și nu îi vine să creadă că atâția oameni, inclusiv din România, au putut cumpăra o iluzie. Pare doar genul de business în care câțiva șmecheri profită de pe urma multor naivi. „Acest portofel este legat la un server, la o singură entitate. Dacă serverul acela este scos din priză, nu mai ai nicio referință și banii tăi virtuali dispar. Lucrurile au degenerat. Deja sunt un fel de sectă, un cult în care se mint unii pe ceilalți. Orice om care știe un pic despre cum funcționează criptomoneda asta… Nici măcar nu trebuie să știi, te prinzi că ceva nu este chiar în regulă, în momentul în care se fac afirmațiile pe care le fac ei acolo. Când te arunci într-o chestie investițională, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să studiezi un pic problema. Nu crede chiar orice ți se pune în față”, spune Antonio Eram.

Oamenii au crezut pentru că au vrut să creadă și unii dintre ei au plătit naivitatea din greu, ajungând în pragul sinuciderii. Cezar a auzit de OneCoin în 2015 de la un prieten care l-a convins să investească pentru a-și îndeplini visul de a avea o casă, o mașină și un trai decent. „I-am crezut mai mult decât pe mama. Am simțit că e șansa mea, că e șansa aia unică în viață și că o să ies din rahat. Și, ca toți oamenii, am tot sperat, degeaba”.


Cezar, investitor OneCoin

Cezar a cumpărat OneCoin de peste 50.000 de euro, banii lui, ai familiei și ai unor prieteni cărora le-a promis că investește pentru ei. A crezut că i se garantează 500.000 de euro. A predat, la propriu, o sacoșă cu bani la sediul companiei, dar nu a primit nicio dovadă scrisă a plății. I s-a spus că este pentru evitarea comisioanelor. Și apoi a început să aștepte să crească suma din pușculița virtuală ca să poată transforma în jumătatea de milion de euro. Un an și jumătate mai târziu, a căzut cerul peste el. „Prietenul care m-a adus în schemă și în care am avut toată încrederea mi-a zis că nu mai poate să îmi dea înapoi niciun leu. L-am amenințat că mă sinucid. L-am amenințat cu poliția. Mi-a râs în nas spunând că ia 3 ani cu suspendare și gata. A zis că pot să folosesc monedele pe platforma lor, să cumpăr ce vreau. E o păcăleală”, a concluzionat Cezar.

Dar nu s-a dus nici la poliție, de teamă că își va rata șansa firavă de a mai recupera ceva: „N-am bani: de curent, de chirie, de pâine. Vreau banii acum! Nu vreau suma aia promisă, măcar 10.000 să îmi dea”.

Sunt vânați cei mai naivi dintre oameni

Ioan a fost unul dintre capii rețelei OneCoin din România și a întâlnit zeci de oameni în situația lui Cezar. Chiar el îi „vâna” pe la evenimentele de recrutare. Îi alegea pe cei care păreau mai naivi, mai entuziaști și mai neatenți la jumătățile de adevăr servite. Îi vedea apoi trecând prin cele trei faze ale păcălitului: speranță, îndoială, disperare. Și într-o zi nu a mai putut. A ieșit din sistemul pe care îl numește „pervers”. „Am înțeles că asta este o țeapă, îmi asum responsabilitatea. Nu schimbăm trecutul, dar măcar influențăm viitorul”.

Și abia el reușește să ne explice cum funcționează sistemul OneCoin și de ce este periculos pentru oamenii de rând, deoarece nimeni în afara de un grup restrâns nu poate să vadă câte tranzacții se fac și banii care intră de fapt în companie. Mai mult, graficele din care reiese cât a crescut OneCoin în timp ar fi falsificate. „Moneda nu există la bază, înțelegi? Nu poți să îmi zici că ai mașina în garaj, nu poți să ne-o arăți, dar e acolo și merge totul bine. Pentru că nu ai cum să intri să vezi dacă motorul într-adevăr funcționează și ce calități are. Majoritatea banilor intră în buzunarul companiei și ce se mai plătește la rețea se dă sub formă de bonusuri”, explică Ioan.

Compania este gândită la limita legii. „One Life este o companie de vânzare directă prin sistem piramidal, lucru care este legal. Din punct de vedere legal, tu intri în One Life, nu intri în OneCoin. Ce zic oamenii altor oameni nu este treaba lor”, spun experții.

Anchete la nivel internațional, ignoranță în România

Prin urmare, în cazul în care se descoperă că la mijloc este o escrocherie, compania rămâne neatinsă. Cel mult, dacă se adună dovezi solide, poate fi pus sub acuzare doar cel care te-a atras în schemă. La noi, nu a fost cazul. Autoritățile sunt prea preocupate cu dosare grele, nu e timp de 40.000 de români implicați în ceva ce nu înțeleg și care i-ar putea lăsa fără bani.

Alții însă au luat foarte în serios cazul OneCoin și au demarat anchete.

În Republica Moldova se așteaptă sentința într-un proces de fraudă în care sunt acuzați doi promotori ai OneCoin. Investigații au avut însă loc în mai multe state responsabile de pe glob, care chiar vor să își apere cetățenii.

În Italia, schema a fost declarată joc piramidal și promotorii ei amendați cu 2,5 milioane de euro.

În Germania, Fiscul a blocat 29 de milioane de euro din contul unei firme care făcea tranzacții în numele OneCoin.

Anchete s-au extins din India și Kazahstan, până în Irlanda și Statele Unite.

Ce i-a îngrozit pe jurnaliștii de investigație este că banii ajung în paradisuri fiscale, de unde pot fi retrași și folosiți pentru activități periculoase. Ei spun că nu mai vorbim despre o schemă piramidală de amploare, ci de o adevărată rețea criminală. S-a descoperit că inclusiv Ruja Ignatova are șefi peste ea, pe care îi finanțează, iar Interpolul nu reușește să dea de ea, pentru a lămuri legăturile dintre banii obținuți de ea și mafia bulgară.

Cristi Călina spune că cei care se simt păcăliți au înțeles greșit despre ce e vorba și că nu toată lumea poate să își cumpere imediat casă și mașină. Dar pot cheltui toți banii virtuali pe platformă, chiar dacă o fac pe dulcețuri și icoane. Și că nu este nicio afacere pe lumea asta în care să mulțumești pe toată lumea.

Reporter: Ionela Gavriliu

Imagine:Liviu Dochița, Cristian Tamaș, Mihai Dină

Montaj: Leo Moga, Lenard Zsolt

×
Subiecte în articol: carmen avram In premiera
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close