x close

Japonia va furniza FMI 60 de miliarde de dolari, răspunzând apelului lansat de Lagarde

de M.Z.    |    17 Apr 2012   •   09:43
Japonia va furniza FMI 60 de miliarde de dolari, răspunzând apelului lansat de Lagarde Foto: hubberts-arms.org

japonia a anunţat marţi că va da 60 de miliarde de dolari suplimentari Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru a ajuta la depăşirea crizei datoriilor în zona euro.

"Ministrul de Finanţe, Jun Azumi, a declarat că Japonia va furniza 60 de miliarde de dolari pentru a consolida bazele financiare ale FMI", a arătat un purtător de cuvânt al ministerului nipon, informează AFP, potrivit Agerpres.

Angajamentul Japoniei este a doua promisiune fermă de finanţare suplimentară, după cea a zonei euro, de 150 miliarde de euro (198 miliarde de dolari). El va fi prezentat oficial de autorităţile nipone cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe şi şefilor băncilor centrale ai G20, care va avea loc la Washington, pe 20 aprilie, şi la viitoarea adunare generală semestrială a FMI.

În schimbul sprijinului său indirect, Tokyo "le va cere în mod ferm europenilor să îşi întărească şi mai mult plasele de protecţie", a subliniat ministrul Azumi.

Decizia Japoniei răspunde unui apel lansat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a cerut în ianuarie furnizarea de contribuţii suplimentare - calculate la 600 miliarde de dolari - pentru a creşte cu 500 de miliarde de dolari resursele de creditare ale instituţiei, în scopul combaterii crizei datoriilor în Europa şi a efectelor sale în alte părţi ale lumii.

Într-un comunicat emis marţi la Washington, Christine Lagarde a salutat imediat "rolul motor şi angajamentul solid al Japoniei în favoarea multilateralismului", şi a chemat "statele membre al Fondului să îi urmeze exemplul".

Parteneri
Parteneri
sati