Antena 3 CNN Externe Premierul leton: Dacă vor să iasă vreodată din criză, cele mai îndatorate state europene trebuie să aplice planurile de austeritate

Premierul leton: Dacă vor să iasă vreodată din criză, cele mai îndatorate state europene trebuie să aplice planurile de austeritate

Premierul leton: Dacă vor să iasă vreodată din criză, cele mai îndatorate state europene trebuie să aplice planurile de austeritate
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
08 Mai 2012   •   17:33

Cele mai îndatorate state ale Europei nu trebuie să se folosească de recesiune ca scuză pentru a evita aplicarea planurilor de austeritate, dacă vor să iasă vreodată din criză, consideră premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, care a redresat economia ţării după un declin de 25% în 2008-2009.
   
"Ajustarea este importantă. Dacă este necesară, trebuie aplicată rapid, în avans, cea mai mare parte în timpul crizei", a afirmat Dombrovskis într-un interviu acordat la Stockholm, informează Mediafax.
   
Economia Letoniei s-a contractat cu 18% în 2009, mai mult decât în oricare altă ţară din Uniunea Europeană, după ce guvernul Dombrovskis s-a menţinut la putere şi a aplicat măsurile de austeritate prevăzute în programul convenit cu FMI.
   
Programul s-a dovedit un succes, economia şi-a revenit în 2010, iar anul trecut a avansat cu peste 5%.
   
Deficitul bugetar al Letoniei urmează să scadă la 3,3% din PIB în acest an, de la 9,7% în 2009, potrivit estimărilor Comisiei Europene.
   
Ţările care au încercat să amâne austeritatea şi s-au bazat pe finanţarea cheltuielilor prin deficit îşi vor trimite economiile într-o recesiunea şi mai gravă, a avertizat Dombrovskis.
   
Economia letonă s-a contractat cu circa 25% din 2008-2009, cea mai gravă recesiune la nivel mondial, la acea dată, după spargerea unei bule imobiliare şi blocarea pieţelor internaţionale de creditare.
   
În ultimul trimestru al anului trecut, economia Letoniei a avansat cu 5,7%, iar pentru primele trei luni ale acestui an este aşteptat un ritm similar.
   
Standard&Poor's a îmbunătăţit la începutul acestei luni ratingul Letoniei la un nivel recomandat pentru investiţii, "BBB-", pentru prima oară după 2009.
 

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close