x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Preţurile petrolului scad sub pragul de 30 de dolari pe baril

de G.S.   •   15 Ian 2016   •   13:29
Preţurile petrolului scad sub pragul de 30 de dolari pe baril 416
Foto: pixabay.com
Preţurile petrolului au scăzut vineri sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril, pe fondul temerilor că Iranul va contribui la creşterea supraofertei din piaţă, după ridicarea sancţiunilor, relatează MarketWatch, conform Mediafax.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, este cotat în scădere cu 1,76 dolari, respectiv 5,6%, la 29,47 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre cel mai redus nivel de închidere de la sfârşitul lui 2003.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în declin cu 1,4 dolari, sau cu 4,5%, la 29,48 dolari pe baril.

Încrederea investitorilor este în scădere, în condiţiile în care sancţiunile occidentale împotriva Iranului, legate de programul nuclear, ar putea fi ridicate cel mai devreme weekend-ul viitor, ceea ce va duce probabil la creşterea exporturilor de petrol ale ţării.

"Oferta mare de petrol, combinată cu scăderea cererii, este greu de controlat, iar tendinţa rămâne de scădere a preţurilor, având în vedere că Iranul se pregăteşte să crească livrările", a declarat Brenda Kelly, analist şef la London Capital Group.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, s-a angajat să majoreze producţia cu 0,5 milioane de barili pe zi, la câteva săptămâni de la ridicarea sancţiunilor, şi cu aceeaşi cantitate în decurs de şase luni.

Conflictul dintre Iran şi Arabia Saudită, după executarea unui cleric musulman în regatul saudit, este un alt motiv de pesimism pe piaţă, a arătat Daniel Hynes, analist la firma AZN.

El a explicat că exista posibilitatea unui acord între cele două ţări pentru reglarea producţiei de petrol, înainte de apariţia conflictului, dar că un astfel de pact este improbabil în prezent, iar cei doi mari producători ar putea să se contracareze reciproc pe piaţa ţiţeiului.
 
sati