Antena 3 CNN Economic Cât vor plăti românii pentru polițele RCA după plafonare. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru asigurătorii care nu respectă regula

Cât vor plăti românii pentru polițele RCA după plafonare. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru asigurătorii care nu respectă regula

Guvernul urmează să aprobe astăzi, în ședință, proiectul de plafonare a tarifelor RCA.

de Laura Dinu    |    29 Mar 2023   •   08:34

Noua formă propusă de ASF prevede plafonarea tarifelor RCA la nivelul din luna februarie, pentru 6 luni. Concret, prețurile ar urma să fie înghețate la nivelul din data de 28 februarie, pentru fiecare categorie în parte.

Comisioanele se limitează la 8%.

Foarte important, asigurătorii care nu vor respecta plafonarea vor fi amendați cu o sumă cuprinsă între 1000 și 50.000 de lei.

Citește și: Polițele RCA s-au scumpit cu 10% într-o săptămână, după falimentul Euroins. Cât costă asigurarea auto obligatorie

Avem și câteva comparații: de exemplu, un șofer de 30 de ani, plătea în luna februarie a anului trecut, pentru o mașină de 1598 cmc, aproape 1500 de lei pentru un RCA, iar acum suma ajunge la 2200 de lei.

Un șofer de 45 de ani, pentru o mașină de 1995 cmc, plătea anul trecut puțin peste 1100 de lei, în timp ce anul acesta, în luna februarie, prețul a crescut la aproape 1500 de lei. 

Pentru o mașină de 1399 cmc, un șofer de 70 de ani plătea, anul trecut, aproximativ 800 de lei, în timp ce anul acesta, în luna februarie, prețul a crescut la aproape 1100 de lei. 

Este a doua oară când proiectul de plafonare a tarifelor RCA trebuie să ajungă pe masa Guvernului, după ce vineri el a fost retras de către ASF chiar înainte de ședință. Motivul a fost acela că transportatorii s-au plâns că nu pot suporta tarifele din martie anul trecut și că proiectul putea destabiliza și mai mult piața asigurărilor din România.

×
Subiecte în articol: RCA asigurare obligatorie polita RCA
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close