Antena 3 CNN Economic Câți români încasează pensii mai mari de 5.000 de lei?

Câți români încasează pensii mai mari de 5.000 de lei?

Pensiile mari, de peste 5.000 de lei, nu sunt rare în România, chiar dacă în prezent nu este sigură majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, aşa cum s-a spus iniţial. O statistică în acest sens arată că, la noi în ţară, aproape 26.000 de oameni din sistemul public de pensii au încasat lunar peste 5.000 de lei brut.

Câți români încasează pensii mai mari de 5.000 de lei?
Sursa foto: Agerpres
de Denisa Nedelcu    |    08 Iul 2020   •   10:40

Mai exact, numărul celor care încasează lunar o pensie de peste 5.000 de lei pe lună este de 25.513 persoane, arată datale Casei Naţionale de Pensii, potrivit economica.net. Cifrele din statistica menţionată mai arată că, în luna martie, un număr de 16 români au avut pensie anticipată de peste 5.000 de lei brut şi 85 de persoane au încasat pensie de invaliditate de peste 5.000 de lei brut.

În cele 26.000 de pensii mari nu sunt incluse pensiile speciale

Tot de pensie de 5.000 de lei, dar de urmaş, au mai beneficiat 40 de oameni, potrivit aceloraşi date ale Casei Naţionale de Pensii (CNPP). Acestea sunt, însă, numai pensiile din sistemul public al Casei Naţionale de Pensii. În cifrele menţionate nu au fost luate în calcul şi pensiile de serviciu acordate prin legi speciale.

Cum se calculează pensia

Conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Cei interesaţi trebuie să ştie că, pentru a-şi calcula punctajul mediu anual trebuie să împartă numărul total de puncte (obţinut prin adunarea punctajelor anuale ale asiguratului) la numărul de ani corespunzător stagiului de cotizare.

În ce priveşte valoarea punctului de pensie, aceasta este stabilită prin lege. Până în august 2020, valoarea unui punct de pensie în România este de 1.265 de lei.
 

×
Subiecte în articol: pensii pensii mari
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close