Antena 3 CNN Economic Ce conţine noua lege a pensiilor. Anunţul ministrului Marius Budăi

Ce conţine noua lege a pensiilor. Anunţul ministrului Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat marţi, în exclusivitate la Antena 3 CNN, ce conţine noua lege a pensiilor. 

de Georgiana Adam    |    21 Mar 2023   •   15:55

Oficialul a vorbit despre majorarea punctului de pensie, formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii, dar şi articole care vor fi eliminate.

Una dintre cele mai importante dezbateri în această perioadă și în țara noastră, pornind de la ceea ce se întâmplă în Franța, este creșterea vârstei de pensionare

Avem și noi în acel plan național de redresare și reziliență (PNRR) două articole care fac referire la acest lucru - creșterea vârstei de pensionare în cazul femeilor, care e asumată în PNRR că va crește de la 62 de ani, cât este acum, până la 65 de ani până în 2035 şi, apoi, o prevedere că ar trebui Guvernul să vină cu facilități fiscale, să impulsioneze cumva munca până la 70 de ani și pensionarea după această vârstă. 

Una dintre variante spuse de ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloş, ar fi ca oamenii să primească un fel de bonus la punctul de pensie dacă aleg să muncească până la 70 de ani. 

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Marius Budăi, despre pensionarea opţională la 70 de ani: "Nu e această interdicție în România. De ce apare în PNRR?"

Marius Budăi spune că nu înţelege de ce în noua lege a pensiilor care se va discuta la Bruxelles a fost trecută, de exemplu, prevederea ca românii să se poată pensiona opţional la 70 de ani, având în vederea speranţa de viaţă de la noi din ţară.

"Nu ştiu de ce aceste lucruri (egalizarea vârstei de pensionare şi creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani opţional) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni. Speranţa de viaţă în România este mult mai mică decât în statele occidentale, gen Franţa, Germania, Spania.

Dacă ne-am fi gândit la oameni, din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

"La momentul scrierii PNRR, eu cred că oamenii aceia ori n-au citit legea actuală, ori nu i-a interesat. Pentru că și în legea 263 există acel beneficiu, dacă stai peste vârsta de pensionare. 

Mai mult de atât, în Constituție sunt două drepturi ale noastre extrem de importante. Unul este dreptul la muncă și al doilea este dreptul la pensie. 

Dacă eu am ajuns la vârsta standard de pensionare și am contribuit numărul de ani suficienți în sistemul de asigurări sociale de la stat, înseamnă că eu am dreptul la pensie. Și atunci de ce să ia omului dreptul acesta? 

Nu interzice nicio legislație actuală în România să lucrăm peste vârsta standard de pensionare. Nu avem această interdicție în România. Deci, toate aspectele sunt deja în lege. De ce au fost trecute? E foarte greu de spus", a punctat oficialul de la Muncă.

Marius Budăi nu e de acord cu egalizarea vârstei de pensionare la femei şi bărbaţi

Ministrul Muncii mai spune că nu este de acord nici cu egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi.

"În Legea 263 care este în vigoare din 01/01/2011 este o prevedere că bărbații ajung la vârsta de 65 de ani la pensionare, vârstă care deja bărbații născuți după 1950 au și îndeplinit-o, iar femeile până în ianuarie 2030, la 63 de ani.

Este o decizie a Curții Constituționale, sesizată fiind Curtea Constituțională de o doamnă, pe discriminare, că ar trebui vârsta să fie egalizată și să fie aceeași vârstă și la doamne, și la bărbați. 

Pe acest lucru probabil s-a mers atunci când s-a trecut egalizarea vârstei de pensionare, care se va întâmpla după ianuarie 2030, gradual până în 2035. 

Vom discuta acest aspect (dacă va rămâne în lege - n.r.) când ajungem să discutăm reforma pensiilor la Bruxelles. Eu, din punctul meu de vedere de vedere, aș scoate acest aspect.

Iar să vorbim despre o majorare a vârstei de pensionare peste 65 de ani este exclus. Nu susțin așa ceva. Întreg PSD-ul nu susţinem aşa ceva (...).

Egalizarea vârstei de pensionare egalizarea între femei și bărbați la 65 de ani, este trecută, este asumată. Noi, Ministerul Muncii, până la finalul lunii martie vom avea două-trei propuneri de lege pe care le vom pune pe masa coaliției, la decizie.

Apoi, vom începe dezbaterile cu asociațiile de pensionari și cu sindicatele. Din dezbaterile respective, toate elementele le vom lua și vom merge cu ele la discuții la Comisia Europeană. 

Este trecut negru pe alb în PNRR acest lucru, dar nu știu ce va ieși din discuțiile pe care le vom avea cu partenerii sociali, pentru că acest PNRR este scris la secret şi eu nu vreau să repet aceeași greșeală și să implementez vreo reformă fără să discut cu parteneri.

Noi avem în România o lege despre care mulți specialiști au spus că este o lege bună. De ce această lege a fost pusă așa între paranteze și trecută ca reformă în PNRR nu știu. Nu am fost acolo când s-a scris și nu s-a discutat cu noi", a continuat Marius Budăi.

Ce conţine noua lege a pensiilor 

- formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii 

- numărul de puncte x VPR (valoarea punctul de referinţă) = 72 

- posibila creştere a punctul de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei

- pe viitor, nu vor mai fi excepţii la pensionare între diferite companii. De exemplu, angajaţii din naval (CEO Oltenia, fabrică de armament etc)

- va fi eliminat articolul din vechea lege - "Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare". În schimb, Ministerul Familiei va trebuie să vină cu o propunere de stimulente pentru mamele cu mai mulţi copii.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensie. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

×
Subiecte în articol: pensie legea pensiilor Marius Budăi
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close