Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce să nu faci dacă vrei să excelezi în freelancing

Ce să nu faci dacă vrei să excelezi în freelancing

În ultimul an, datorită timpului liber mai generos, mulți dintre voi, programatorii cu experiență, ați început să cochetați cu ideea de a face freelancing, gândindu-vă că ce poate fi așa de greu.

Ce să nu faci dacă vrei să excelezi în freelancing
de Georgiana Adam    |    22 Iun 2021   •   10:58

Eh, din păcate o viață în afara programului 09 – 18, impune o autodisciplină, care nu vine cu tine din naștere, ci este nevoie să fie crescută și dezvoltată.

De aceea, dacă simți că e momentul să faci o schimbare și îți dorești altceva, sfatul nostru este să îți planifici următorii pași pentru a acționa corect, dar mai ales targetat spre succesul tău personal.

Ține mine că sunt companii care plătesc peste 10.000 de euro lunar pentru un proiect software.

În primul rând, înainte de a te aventura într-o lume nouă plină de adrenalină, proiecte faine și corporații internaționale, ai nevoie să înțelegi următoarele aspecte:

  • Ce înseamnă să fii freelancer cu acte în regulă;
  • Care sunt instrumentele de care ai nevoie pentru a avea succes și pentru a te bucura de libertatea financiară la care aspiri;
  • Ce înseamnă vânzare, negociere, comunicare. Mai exact, cum să te gestionezi pe tine în relația cu potențialii clienți;
  • Care sunt pașii pe care îi ai de făcut pentru a avea siguranță în libertate;
  • Cum se lucrează în freelancing.

Odată ce ai toate aceste informații stocate bine în mintea ta, viața de freelancer începe să prindă contur și culoare. Mai mult decât atât, chiar dacă începutul pare mai dificil, ține mine că sunt companii care plătesc peste 10.000 euro lunar pentru un proiect software. 

Greșeli pe care freelancerii începători au tendința să le comită constant

Hai să trecem la treabă și lasă-ne să te ajutăm să faci și tu parte din liga programatorilor de succes! În următoarele rânduri îți aducem în atenție unele greșeli pe care freelancerii începători au tendința să le comită constant:

1. Job full time, freelancing part time – deși pare cea mai sigură variantă, de fapt este cea mai periculoasă și e greșeala care ucide în totalitate ideea de a avea succes. Vei fi extenuat, vei lucra mai mult decât de obicei, iar de cele mai multe ori rezultatele vor fi în defavoarea ta.

Asta fiindcă vei avea tendința să accepți proiecte mici, prost plătite, pentru care vrei lucra în timpul tău liber, adică în acele câteva ore în care mintea ta are nevoie de relaxare și activități extracurriculare. Tranziția spre freelancing se face natural, în momentul în care tu înțelegi ce înseamnă să găsești clienți de calitate care sunt dispuși să te plătească dublu față de cât câștigi tu acum. 

2. Poate pică ceva de undeva – un cont acolo, un alt cont dincolo, mai o vorbă la un prieten care e recruiter sau care știe pe cineva care face asta, pe principiu că poate poate pică ceva de undeva.

Dacă stai la pândă pe diverse platforme, vei avea parte de o competiție puternică, iar timpul pierdut te va face să te saturi de freelancing, înainte de a începe. Mai mult decât atât, dacă un prieten sau un recrutor îți va da un proiect, tu îl vei accepta fiind flămând deja, dar sunt toate șansele ca acel proiect să nu îți valorifice talentele. 

3. Portofoliu și rating pe platforme - poate crezi că un client se uită la rating sau la portofolii pe platforme. Ghici ce, sunt 1000 de alți programatori care au rating mai bun decat tine și tot nu prind proiecte. Ține minte că tu ai deja un portofoliu, e istoricul tău ca programator.

Dacă știi să vinzi asta, poți ajunge rapid în freelancing-ul de top.

4. Firmă cu nume Software – o altă strategie greșită este să îți faci o firmă cu nume din domeniu – software, digital, IT etc., și să începi să bagi bani în reclame. Garantat vei pierde banii pentru că ești la început, nu știi cum să te vinzi ca freelancer și cu atât mai puțin cum să te vinzi ca firmă. 

5. Supraestimare personală – probabil ești super bun în ceea ce faci, ai experiență, ești super pasionat, probabil ești și un team leader de calitate, comunici faini cu colegi și toată echipa te apreciază. Ne bucurăm pentru tine, dar asta nu e de ajuns.

În freelancing ai nevoie să știi – comunicare – negociere – vânzare. Cum să comunici cu clienții, cum să negociezi și cum să închei vânzarea. Dacă tu acționezi dintr-o poziție de superioritate, fiindcă ești bun în compania în care lucrezi, cu siguranță doar acolo vei rămâne bun.

6. Primul venit, primul servitchiar dacă ești nerăbdător să lucrezi la primul tău proiect, este important să îți oferi valoarea pe care o meriți. Nu te arunca în prima ofertă pe care o vei primi, fiindcă vei ajunge să lucrezi frustrat vreo șase luni de zile sau până la finalizarea proiectului.

Dacă vei face asta, entuziasmul de a lucra liber se va transforma în rutină obositoare. 

7. Eșeccu fiecare eșec, vine o nouă experiență. Lipsa de reușită în freelancing se întâmplă fiindcă acest domeniu nu este înțeles cu adevărat. Este o lume nouă, plină de posibilității și câștiguri financiare pe măsură, însă ai nevoie să o cunoști înainte de a te aventura.

Odată ce ai prins esența, succesul se va lipi de tine ca un scai.

 Noi știm că e fain în freelancing, dar vrem să știi și tu! Am creat pentru tine acest program de mentorat – Libertate.init(). Scrie-ne un mesaje și hai să facem freelancing de top.

Poți continua pe aceleași companii sau poți învăța un sistem validat care te ajută să înțelegi exact blocajele, fluxul și resursele de care ai nevoie pentru a fi bun, cu adevărat bun.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close