Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 5 lucruri pe care să nu le faci ca șofer în caz de pericol iminent

5 lucruri pe care să nu le faci ca șofer în caz de pericol iminent

Primul tău instinct de șofer este acela de a evita cu orice preț accidentele. Din păcate, unele sunt inevitabile. Acestea reprezintă una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume.

5 lucruri pe care să nu le faci ca șofer în caz de pericol iminent
Sursa foto: Pixabay
05 Mar 2020   •   19:43

 

Primul tău instinct de șofer este acela de a evita cu orice preț accidentele. Din păcate, unele sunt inevitabile. Acestea reprezintă una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume.

Iar atunci când se întâmplă, reacția ta poate însemna diferența dintre viață și moarte. Modul în care acționezi fie va reduce la minimum daunele vehiculului și rănirea pasagerilor, fie va amplifica pagubele, dacă nu ești suficient de atent. Nu intra în panică! Mai ai la dispoziție câteva secunde sau fracțiuni de secundă să iei decizia corectă.  

Deși nu există garanții absolute în timpul unui accident de mașină, iată sfaturile noastre pentru reducerea prejudiciilor, în cazul în care ești implicat într-o astfel de situație:

1. Măsuri de precauție

În primul rând, să sperăm că nu vei fi implicat într-un accident auto. Cu toate acestea, este important să fii pregătit pentru ce este mai rău.

Una dintre măsurile de precauție pe care le poți lua înainte de a te urca la volan este să depozitezi în portbagaj obiectele inutile din vehiculul. Pot părea inofensive, dar pot zbura în timpul unei avarii și pot provoca răni serioase.

De asemenea, atenție la anvelope! Verifică-le temeinic înainte de a pleca la drum!

Un alt aspect important este tetiera. În cazul în care te lovește din spate o altă mașină, capul tău va fi împins brusc înainte și înapoi, fapt ce poate produce leziuni la nivelul gâtului și al capului. Așa că trebuie să te asiguri că partea de sus a tetierei este la aceeași înălțime ca partea superioară a capului, fiindcă acest lucru va ajuta la reducerea mișcării. În plus, menține întotdeauna un spațiu de cel puțin zece centimetri între piept și volan pentru a fi sigur că nu vei fi rănit de airbag.

Evident, poartă întotdeauna centura de siguranță! Statisticile indică faptul că această măsură reduce șansele de a suferi răni fatale cu 50% pentru pasagerii din față și cu 75% pentru cei care stau în spate.

Evitarea unei coliziuni este cea mai bună opțiune. Menține întotdeauna distanța regulamentară între tine și celelalte vehicule, ca o măsură suplimentară.

2. Nu te panica

Ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci în timpul unui accident este să intri în panică. Din păcate, majoritatea oamenilor tind să înghețe și să se simtă neputincioși după ce au sesizat un pericol iminent, iar alții fac greșeli grave în manevrarea mașinii.

Dacă ești atent, este posibil să răspunzi rapid și să reduci la minimum daunele. Cântărește opțiunile disponibile. Aceste secunde pot face diferența dintre pagubele mari și cele ușoare.

3. Apasă pe frână

Eliberează pedala de accelerație și apasă cu putere frâna. Acest lucru va scădea din viteza mașinii înainte de coliziunea cu autoturismul din față. Dacă totuși nu reușești să eviți impactul, este important să știi cum să procedezi după accident.

4. Virează dreapta

Ciocnirea cu un alt vehicul, cu un copac, cap de pod sau orice alt obiect rigid este cel mai rău lucru care ți s-ar putea întâmpla. Rotește mașina spre dreapta și încearcă să îți faci loc pe acostament sau pe trotuar, pentru a evita astfel de lovituri. Dacă virați la stânga, s-ar putea să tamponați celelalte mașini din trafic.

5. Evită coliziunile frontale

Fă tot posibilul pentru a evita coliziunile frontale, deoarece acestea au cele mai mari șanse să se încheie cu decese. Dacă trebuie să lovești un obiect sau un alt vehicul, asigură-te că o faci din unghi.

În cele din urmă, este foarte important să rămâi lucid chiar și în cazul unui accident iminent. Astfel, ai toate șansele să salvezi viețile tuturor pasagerilor din autoturism.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close