Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum contribuie certificarea ISO la dezvoltarea unei afaceri?

Cum contribuie certificarea ISO la dezvoltarea unei afaceri?

Pentru ca o afacere să se poată dezvolta într-un mod sănătos este necesar ca cei care se ocupă de conducerea acesteia să realizeze un amestec de factori care să conducă la dezvoltarea armonioasă.

Cum contribuie certificarea ISO la dezvoltarea unei afaceri?
de Georgiana Adam    |    26 Iul 2022   •   13:20

Obținerea certificatelor ISO este unul dintre factorii care nu trebuie să lipsească din amestecul mai sus menționat pentru că certificarea ISO joacă un rol foarte important în procesul de dezvoltare a unei afaceri. Pentru ca procesul de dezvoltare să fie unul cât mai sănătos trebuie ca activitatea din cadrul firmei să se desfășoare într-un mod eficient. O astfel de situație nu prea poate avea loc fără deținerea cel puțin a unui certificat ISO. Obținerea unei certificări ISO depinde de respectarea unor cerințe menite să contribuie la dezvoltarea armonioasă a afacerii. Pentru ca o astfel de certificare să fie cât mai ușor de obținut trebuie apelat la serviciile oferite de către o firmă care este foarte bine dezvoltată în cadrul acestui domeniu de activitate și care are capacitatea de a oferi servicii profesioniste. Există multe oferte pe piața serviciului de certificare ISO ceea ce înseamnă că trebuie realizată o analiză foarte amănunțită pentru a putea avea posibilitatea de a alege o ofertă care să răspundă cât mai bine nevoilor avute. Care sunt aceste nevoi? Cu toate că răspunsul la această întrebare diferă de la un domeniu de activitate la altul există totuși câteva așteptări care sunt valabile indiferent de domeniul de activitate pentru care se dorește obținerea certificării ISO.

Așteptările avute de către firmele care apelează la serviciul de certificare ISO

Așa cum am menționat în rândurile de mai sus există anumite așteptări care trebuie să fie satisfăcute de către firmele care activează în domeniul certificării ISO. Câteva dintre cele mai importante așteptări care trebuie să fie satisfăcute de către firmele care activează în cadrul acestui domeniu de activitate sunt următoarele:

  • Oferirea consultanței necesare pentru ca persoanele care doresc contractarea acestui serviciu să știe care sunt pașii care trebuie parcurși pentru obținerea certificării ISO dorită. Pentru ca acest serviciu să fie accesat de către un număr cât mai mare de doritori este de dorit ca serviciul să fie oferit în mod gratuit.

  • Realizarea planului de activități care trebuie realizate pentru a putea obține certificarea ISO. Sunt foarte puține persoanele care cunosc care sunt activitățile care trebuie întreprinse pentru obținerea unei certificări ISO ceea ce înseamnă că trebuie să existe ajutor din acest punct de vedere. Specialiștii care lucrează în cadrul firmei care se ocupă cu oferirea certificării ISO trebuie să ofere tot ajutorul necesar pentru ca, clientul să intre într-o perioadă cât mai scurtă de timp în posesia certificării ISO.

  • Varietate cât mai mare de tipuri de certificate ISO. Pentru a putea răspunde unor nevoi cât mai variate este necesar ca firma care se ocupă de certificarea ISO să ofere o varietate cât mai mare de certificate ISO. Din cadrul acestei varietăți de certificate ISO este clar că nu trebuie să lipsească cel mai cunoscut certificat ISO. Evident, este vorba despre certificatul ISO 9001.

  • Certificarea ISO nu trebuie să fie o cheltuială prea mare pentru că poate afecta balanța contabilă a firmei care dorește obținerea certificării mai ales în cazul în care această dorință apare la început de drum pentru firmă.

Certificarea ISO contribuie la dezvoltarea sănătoasă a firmei

Avantajele oferite de către deținerea unei certificări ISO contribuie la dezvoltarea armonioasă a firmei. Printre cele mai notabile avantaje oferite de către obținerea unei certificări ISO sunt următoarele:

  • Eficientizarea activităților desfășurate în cadrul firmei care solicită obținerea certificării ISO. Acesta este cel mai important beneficiu oferit de către obținerea unei certificări ISO. Prin eficientizarea activităților desfășurate în cadrul firmei se obțin alte avantaje, creșterea gradului de productivitate ca urmare a timpilor morți fiind un exemplu foarte elocvent în acest sens. Pentru ca o afacere să se dezvolte într-un mod cât mai armonios este necesar ca activitățile desfășurate în cadrul acesteia să fie cât mai eficiente. Așadar, prin obținerea certificării ISO se lucrează la dezvoltarea sănătoasă a firmei.

  • Atragerea unor noi parteneriate. Deținerea unei certificări ISO este un aspect important analizat de către firmele care doresc pornirea unor parteneriate. Având în vedere acest detaliu este clar că este necesară deținerea unei certificări ISO pentru a putea crește șansele de a avea cât mai multe parteneriate.

  • Scăderea costurilor care trebuie achitate pentru ca activitatea firmei să se poată desfășura. Și acest beneficiu este foarte apreciat de către proprietarii de firme și este unul dintre motivele principale pentru care aceștia doresc obținerea unei certificări ISO. Chiar dacă pe termen scurt nu se observă scăderea costurilor care trebuie achitate pentru ca activitatea firmei să se poată desfășura este clar că pe termen lung obținerea unei certificări ISO este o idee foarte rentabilă din punct de vedere financiar.

  • Nu în ultimul rând, posibilitatea de a putea participa la licitații desfășurate de către autoritățile publice sau posibilitatea de a atrage diferite fonduri nerambursabile este un alt beneficiu foarte important care vine la pachet cu obținerea certificării ISO. Ca și celelalte beneficii oferite de către obținerea unei certificări ISO și acesta contribuie din plin la dezvoltarea armonioasă a firmei.

Cu toate că deținerea unei certificări ISO nu este o condiție obligatorie care trebuie să fie respectată de către proprietarii de firme, avantajele oferite de către deținerea unei astfel de certificări face ca aceasta să fie dorită de cât mai multe firme și în special de către firmele care sunt la început de drum în mediul de afaceri.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close