Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Divorțul și partajarea bunurilor

Divorțul și partajarea bunurilor

Un cuplu se desparte. Drama personală legată de separare este cel mai adesea dublată din cauza conflictelor legate de partajarea bunurilor.

Divorțul și partajarea bunurilor
de Georgiana Adam    |    28 Iul 2022   •   16:27

Pe lângă faptul că persoanele care vor să se despartă trebuie să apeleze la un avocat specializat în divorț, separarea lor aduce cu sine numeroase consecințe deci, printre care și partajarea bunurilor.

Partajarea bunurilor este o problemă ce se pune cel mai adesea cu ocazia separării. Acest lucru este și mai important atunci când se procedează la un divorț consensual. De fapt, această procedură impune lichidarea și partajarea regimului matrimonial.

Diferitele proceduri de împărțire a proprietății în caz de divorț

Împărțirea proprietății în caz de divorț este guvernată de un anumit număr de reguli adoptate cu scopul de a garanta drepturile fiecăruia dintre foștii soți. Cu toate acestea, este important, ca și tu, cât și fostul partener, să fiți însoțiți în acest proces de un avocat specializat, care este cel mai în măsură să vă apere drepturile și să vă păstreze interesele în separarea cuplului și împărțirea proprietății și bunurilor,. Asistența unui avocat divort este importantă atât în contextul despărțirii unui cuplu prin consimțământ reciproc, cât și în cazul unui dezacord.

Separare, divorț și partajare: în ce moment?

În cursul procedurii de divorț, soții nu sunt obligați să-și lichideze și să-și împartă bunurile, decât în cazul divorțului de comun acord, consensual.

În acest caz, împărțirea face în mod necesar obiectul unui acord, fie că este vorba despre un divorț prin consimțământ reciproc prin act al avocatului sau un divorț prin consimțământ judiciar. Dacă patrimoniul soților este format exclusiv din bunuri mobile, acest act se întocmește de către avocat care trebuie să aibă apoi o perfecta cunoaștere a dreptului patrimonial. Într-adevăr, intervenția unui notar este necesară doar în prezența imobilelor. În alte proceduri de divorț, împărțirea poate fi efectuată în timpul procedurii, dar aceasta nu este o obligație. Apare așadar cel mai adesea după pronunțarea divorțului sau a separării de drept.

Separare, divorț și partajare: de ce ai nevoie de un avocat?

În absența unor bunuri imobiliare, avocatul este abilitat să stabilească un act care va permite lichidarea și partajarea bunurilor, un lucru ce presupune o bună stăpânire a tehnicilor lichidative și o practică zilnică a dreptului patrimonial. Avocatul poate deci realiza un act de partaj în cadrul procedurii de divorț prin consimțământ reciproc, dar și cu ocazia oricărui tip de ruptură care implică realizarea unei asemenea operațiuni.

În cazul unui divorț contencios, separarea bunurilor va fi făcută la notar. Grație informațiilor furnizate de către clienți, acesta va evalua bunurile și datoriile clienților. În funcție de starea patrimoniului realizat, va căuta un acord pentru a se partaja bunurile.

Împărțirea judiciară

Împărțirea bunurilor poate face obiectul unor neînțelegeri care nu lasă altă opțiune fiecărui soț, asistat de avocatul său, de a-l atribui pe celălalt în diviziune judiciară. Judecătorul sesizat va rămâne să numească un notar care se ocupă de operațiunile de lichidare sub controlul unui judecător.

Separarea unui cuplu și împărțirea proprietăților sau bunurilor nu sunt întotdeauna scutite de dificultăți. Pentru a proteja drepturile dar și pentru a respecta obligațiile față de fostul soț, cel mai bine este să fii asistat de un avocat.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close