Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ghidul complet pentru alegerea anvelopelor

Ghidul complet pentru alegerea anvelopelor

Alegerea unor anvelope auto de calitate, care să ți se potrivească atât ție, cât și mașinii tale, reprezintă o decizie importantă pe care nu trebuie să o subestimezi.

Ghidul complet pentru alegerea anvelopelor
de Georgiana Adam    |    25 Oct 2021   •   11:50

Atunci când îți dotezi mașina cu cele mai calitative componente, vei vedea cum șofatul devine o adevărată plăcere. Nu face compromisuri, alege anvelope auto potrivite pentru tine și mașina ta!

Cum alegi anvelopele potrivite?

Deși procesul de alegere a unui set de anvelope noi pare unul extrem de banal, ar trebui să nu te grăbești, pentru a nu lua decizii pripite. Există câteva specificații pe care trebuie să le urmărești – așa vei fi sigur că anvelopele se potrivesc cu mașina ta, dar și că nu vei avea probleme cu legea.

De ce ai avea probleme legate din cauza cauciucurilor? Ei bine, fiecare tip de mașină are de obicei omologate doar câteva dimensiuni de anvelope – multe dintre mașini având chiar doar o dimensiune acceptată. Atunci când nu citești atent cartea mașinii sau nu identifici corect dimensiunea acestora de pe lateralul cauciucurilor pe care le ai în prezent, s-ar putea să achiziționezi ceva ce nu vei putea folosi, fie pentru că nu se potrivesc cu mașina ta și chiar nu le poți monta sau nu poți conduce în siguranță cu ele, fie pentru că pot genera probleme inclusiv la inspecția tehnică periodică și la asigurarea vehiculului, chiar dacă cu ochiul liber pare că totul este în regulă.

Atunci când te-ai decis că e timpul să îți dotezi mașina cu un set nou-nouț de anvelope auto trebuie să le verifici, în primul rând dimensiunea, așa cum am menționat mai sus. Apoi, trebuie să fii foarte atent/ă la diametrul acestora, deoarece diametrul cauciucurilor trebuie să fie identic cu diametrul jantelor pe care vor fi montate.

Următorul aspect important este indicele de greutate. Acesta poate să difere de indicele de greutate omologat – poate fi mai mic sau mai mare – atât timp cât nu se depășește totuși greutatea maximă pe care o pot susține anvelopele auto.

Dacă îți dorești să faci o alegere chiar corectă, poți verifica și indicele de viteză omologat – viteza maximă suportată de anvelope. Iar în acest considerent intervine și stilul tău de șofat.

Un set de anvelope potrivite stilului tău de șofat pot transforma statul în spatele volanului într-una dintre cele mai bune experiențe din viața ta. Documentează-te puțin înainte de achiziție și gândește-te ce te-ar ajuta cel mai mult, deoarece nu poți beneficia de toate avantajele. În ce îți dorești să exceleze mașina ta: randament kilometric extraordinar, manevrabilitate ușoară, viteză de frânare foarte bună?

Nu în cele din urmă, poți lua în considerare aderența anvelopelor, drumurile pe care circuli, dar și consumul de carburant și nivelul de zgomot. Aceste aspecte țin tot de stilul tău de șofat, de ce îți dorești de la mașină și ce drumuri faci cel mai des.

Când e timpul să îți cumperi un set nou de cauciucuri?

Acum că știi la ce aspecte trebuie să fii atent/ă, te întrebi totuși când ar trebui să îți iei un set nou de cauciucuri?

Acestea sunt dotate cu un indice de uzură pe care ar trebui să îl urmărești. Dar dacă nu îți dorești să te complici cu această operațiune, avem două sfaturi pentru tine:

  1. După 5-6 ani de la fabricație, anvelopele încep să își piardă din proprietăți și cauciucul începe să se deterioreze. În acest caz ar trebui să faci revizii periodice la mașină, pentru a te asigura că circuli în condiții de siguranță.

  2. După 10 ani este recomandat să schimbi anvelopele definitiv, aceasta fiind perioada maximă recomandată de utilizare.

În afară de uzura cauciucurilor, îți readucem aminte că acestea trebuie schimbate odată cu schimbarea anotimpurilor.

Anvelopele de vară sunt confecționate dintr-un cauciuc mai moale și au proprietăți care te ajută să rulezi pe asfalt uscat, la temperaturi ridicate. De cealaltă parte, cele de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc mai rigid, cu șanțuri speciale, pentru a putea face aderență pe șosea, nefiind împiedicate de zăpadă, gheață, noroi sau alte fenomene specifice anotimpului rece.

Oricând te-ai decide că este timpul pentru o schimbare, nu uita să iei în serios decizia pe care trebuie să o faci și să te documentezi. Vei resimți cu siguranțăavantajele unor anvelope de calitate!

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close