Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Importanța anvelopelor pentru siguranța rutieră

Importanța anvelopelor pentru siguranța rutieră

Întreținerea și starea bună a anvelopelor sunt cruciale în siguranța rutieră. Din acest motiv, este important să știi cum să ai grijă de ele, când să efectuezi întreținerea periodică și să detectezi orice problemă.

Importanța anvelopelor pentru siguranța rutieră
de Georgiana Adam    |    13 Oct 2021   •   11:33

Anvelopele sunt singurul punct de contact dintre vehicul și asfalt. De aceea au atât de mare importanță în ceea ce privește confortul sau siguranța. Atât pentru șofer, cât și pentru cei din jur, fie din habitaclul mașinii, fie de pe drum.

Prin urmare, menținerea lor în stare bună este unul dintre aspectele esențiale pentru siguranța rutieră. Pentru asta, de exemplu, trebuie să verifici mereu direcția și unghiurile anvelopelor. Poți face acest lucru mergând la un service care oferă servicii de geometrie roti Bucuresti.

Dar asta nu e tot. Mai există câteva linii directoare de bază pe care ar fi bine să le urmezi. Astfel, scade riscul de a suferi vreun accident din cauza anvelopelor în stare proastă. Iată-le:

Montare și echilibrare corespunzătoare

Asamblarea, demontarea și echilibrarea anvelopelor trebuie făcute de către mecanici auto cu experiență și echipamente adecvate. Potrivit unui studiu Michelin trebuie să mergi la service dacă mașina trage într-o parte.

În cazul în care anvelopele nu au fost montate sau echilibrate corect, mașina va avea tendința să o ia într-o parte. În plus, volanul va vibra mai mult decât de obicei. Acest lucru îți poate pune în pericol siguranța pe șosea.

Pe de altă parte, anvelopele echilibrate corect previn uzura prematură și ajută la protejarea suspensiei, direcției și transmisiei vehiculului.

Presiunea potrivită

Presiunea în anvelope trebuie verificată cel puțin o dată pe lună. Trebuie să faci asta când sunt complet reci. Pentru a o măsura vei avea nevoie doar de un manometru.

Pentru a afla valorile recomandate de producător, consultă autocolantul de pe stâlpul portierei de pe partea șoferului sau de pe capacul rezervorului de combustibil. Informațiile apar, de asemenea, și în manualul de utilizare al mașinii.

Verifică desenul benzii de rulare

Nu poți conduce în mod legal cu anvelope a căror adâncime a benzii de rulare este mai mică de 1,6 mm. Toate anvelopele au în interiorul benzii de rulare un indicator de uzură care arată când trebuie înlocuite. Adică când sunt la același nivel cu restul anvelopelor. Cu toate acestea, pentru a garanta cea mai bună aderență și o performanță maximă, este mai bine să nu conduci cu o adâncime mai mică de 3 mm.

Montează anvelopele noi pe spate

Pentru o eficiență optimă, cele mai noi anvelope trebuie montate pe puntea spate. Motivul este că axul nu are legătură cu volanul, ceea ce face dificilă aderența în timpul mersului.

Montarea lor pe spate contribuie la:

  • un control mai mare la frânarea de urgență și la viraje strânse,
  • la reducerea riscului de pierdere a controlului,în special pe suprafețe umede,
  • la îmbunătățirea dinamicii în timpul condusului, indiferent dacă vehiculul este cu tracțiune față, tracțiune spate sau 4 × 4.

Evită temperaturile ridicate

Temperaturile ridicate reduc semnificativ durata de viață a anvelopelor. Pe cât posibil, încearcă să parchezi în locuri unde soarele nu este foarte puternic. Și nici nu condu când este foarte cald afară, deoarece asfaltul le-ar putea arde.

Acest lucru este valabil și în cazul accelerației și frânelor, precum și în cazul virajelor prea rapide, deoarece este necesar un efort mai mare pentru realizarea aderenței.

Influențele vârstei

De la vârsta de cinci ani, anvelopele încep să-și piardă proprietățile indiferent de nivelul lor de uzură. Pericolele obișnuite includ cristalizarea, care reprezintă întărirea și pierderea elasticității cauciucurilor și crăparea lor.

Consecințele cele mai notabile sunt:

  • distanța crescută de frânare,
  • consumul crescut de combustibil,
  • probabilitatea hidroplanării,
  • lipsa unei aderențe bune.

Pericolele unei anvelope în stare proastă

  • Pană de cauciuc. Banda de rulare uzată sau un nivel de presiune incorect, crește riscul de producere a unei pene.
  • Explozii. O anvelopă care are peste șase ani, uzată sau neumflată bine poate exploda.
  • Aplatizare. Dacă presiunea este foarte scăzută, anvelopa s-ar putea deforma și poate face ca janta să atingă asfaltul la viraj. În acest caz riscul de răsturnare este foarte mare.

Având în vedere cele prezentate mai sus, dacă ai nevoie de servicii complete de roți, ia legătura cu service-ul specializat CAFY JR SERVICE & SPALATORIE. Drum fără incidente îți dorim!

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close