Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Dai un ban, dar stai în față: ce investiții să faci în autoturismul personal, pentru siguranță optimă

Dai un ban, dar stai în față: ce investiții să faci în autoturismul personal, pentru siguranță optimă

Atunci când ai propriul autoturism, mai ales dacă este primul sau chiar prima ta mașină nouă, tentația de a face investiții poate fi mare.

Dai un ban, dar stai în față: ce investiții să faci în autoturismul personal, pentru siguranță optimă
Sursa foto: Pexles
de Georgiana Adam    |    27 Oct 2021   •   15:57

De la costurile alocate curățării și îngrijirii, la bugetul pe care îl consumi pentru înlocuirea anumitor piese auto, pentru revizii sau pentru achiziționarea unor accesorii suplimentare, există o serie de cheltuieli pe care le ai cu mașina - unele sunt justificate, pe când altele ar putea fi reduse. Iată care dintre ele sunt necesare pentru siguranță și pe care le poți muta în categoria ”opțional”:

Atunci când ai propriul autoturism, mai ales dacă este primul sau chiar prima ta mașină nouă, tentația de a face investiții poate fi mare. De la costurile alocate curățării și îngrijirii, la bugetul pe care îl consumi pentru înlocuirea anumitor piese auto, pentru revizii sau pentru achiziționarea unor accesorii suplimentare, există o serie de cheltuieli pe care le ai cu mașina - unele sunt justificate, pe când altele ar putea fi reduse. Iată care dintre ele sunt necesare pentru siguranță și pe care le poți muta în categoria ”opțional”:

Revizia tehnică

Este important ca revizia să fie realizată într-un service autorizat de către producătorul automobilului. Chiar dacă aceasta presupune doar înlocuirea filtrelor și completarea sau schimbarea uleiului de motor, poți solicita suplimentar și o eventuală diagnoză, pentru a afla de eventualele probleme. Atunci când apelezi la un astfel de service autorizat, ai siguranța că îți vor fi semnalate piesele care necesită înlocuire, cum ar fi placute frana, ale căror eventuale defecțiuni le poți intui din felul în care virează mașina sau din modul în care încetinește și se oprește.

Bateria

Bateria oferă energie pentru pornirea motorului, dar și pentru consumatori. Aceasta se încarcă în mers. În primul rând, atunci când alegi un acumulator pentru autoturismul tău, trebuie să alegi unul de calitate și compatibil cu mașina pe care o conduci. În al doilea rând, acordă o importanță sporită poziționării bornelor, deoarece pe piață există baterii auto cu configurație diferită din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, ține cont de garanția pe care o oferă producătorul bateriei. În medie, aceasta se încadrează în intervalul 2-5 ani. Alege una cu garanție mai mare, de la un brand cunoscut și recunoscut pentru calitate, pentru a te bucura din plin de autoturismul personal.

Fluidele auto

Din această categorie, amintim de importanța unui ulei de motor de calitate, care va asigura funcționarea optimă a motorului mașinii tale. Tot în această categorie intră și lichidul de frână, la fel de important pentru siguranță. Antigelul asigură echilibrul termic la nivelul motorului, ferindu-l de îngheț iarna și de supraîncălzire în timpul verii, astfel că, din nou, necesită o investiție mai atentă. În ceea ce privește lichidul de parbriz, care îți asigură vizibilitatea optimă mai ales în timpul drumurilor lungi, recomandarea noastră este să optezi pentru o variantă adecvată temperaturilor și problemelor cu care crezi că te vei confrunta - cum ar fi înghețul sau insectele. Poți găsi lichid de parbriz inclusiv în supermarket, însă, brandurile de calitate sunt mai degrabă comercializate în magazine auto și benzinării.

Accesoriile și cosmetica

La accesorii, trebuie să știi că nu se vor compara niciodată cele originale cu unele de origine dubioasă. Indiferent dacă vorbim despre preșurile autoturismului sau despre tăvile de protecție destinate portbagajului, dimensiunile și materialele folosite fac diferența între cele originale și cele aftermarket.

În ceea ce privește cosmetica autoturismului, regulile sunt simple. Spălatul ”la perii” poate zgâria sau mătui vopseaua în timp, astfel că este recomandat să vizitezi o spălătorie auto, cu angajați sau self service. Ceara poate proteja autoturismul de mătuire și de aceste zgârieturi superficiale, discută cu consultanții din salonul auto despre recurența la care ar trebui să repeți procesul, în funcție de obiceiurile tale de condus, pentru a decide dacă faci sau nu o astfel de investiție.

Nu spunem că autoturismul personal trebuie tratat ca un sanctuar, însă e preferabil să nu faci compromisuri la calitate, mai ales atunci când este vorba despre siguranța ta, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close