Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Când ai nevoie de parchet triplustratificat - 10 sfaturi pentru o alegere corectă

Când ai nevoie de parchet triplustratificat - 10 sfaturi pentru o alegere corectă

Parchetul laminat și cel stratificat sunt cele mai populare tipuri de pardoseală rigidă folosită în construcții. Acestea sunt asemănătoare în ceea ce privește aspectul, fiind aproape imposibil să îți dai seama care pardoseală este laminată și care este amenajată cu parchet din lemn multistratificat.

Când ai nevoie de parchet triplustratificat - 10 sfaturi pentru o alegere corectă
28 Iul 2022   •   16:33

Din perspectiva structurii celor două tipuri de parchet, există, însă, diferențe majore. De aici decurg, de altfel, și principalele deosebiri legate de preț, paleta cromatică și modul de întreținere.

Caracteristicile parchetului laminat

  • Parchetul laminat este realizat din mai multe straturi suprapuse, la fel ca cel stratificat. Stratul de bază inferior este realizat dintr-un amestec de rășini sintetice, cu rezistență la greutate, presiune și umezeală.

  • Deasupra se găsește un strat suport realizat din aglomerare de lemn, MDF, masă fibrolemnoasă de densitate medie sau HDF, masă fibrolemnoasă de mare densitate, stratul care determină rezistența acestui parchetului laminat.

  • Stratul vizibil al parchetului laminat este realizat din hârtie imprimată cu pigmenți organici, ceea ce oferă o mare diversitate de culori și modele. Laminatul imită fidel aspectul lemnului sau al altor materiale naturale, precum piatra ori gresia.

  • Stratul de acoperire sau de suprafață este din rășini de melamină călită la căldură, rezistentă la abraziune și care protejează hârtia de uzură, dar se poate decolora de la ultravioletele din lumina naturală.

Caracteristicile parchetului triplustratificat

Parchetul stratificat, numit frecvent și parchet triplustratificat sau multistratificat, este format din mai multe straturi, în totalitate din lemn, dar având esențe diferite, orientate la 90° față de stratul precedent, fapt ce conferă stabilitate și rezistență.

  • Stratul de bază, realizat din diferite esențe de lemn, asigură stabilitatea plăcilor de pachet, având rolul de a preveni mișcarea acestora.

  • Stratul median asigură rezistența plăcilor și poate fi realizat din material lemnos de diferite esențe.

  • Stratul superior, cel vizibil, este realizat din esențe nobile, precum nucul american sau frasin.

  • Stratul protector, din lac pentru lemn, poate avea grosimi de 1 la 6 mm, cu finisaj mat sau lucios.

Un parchet triplustratificat, nu numai că este ușor de montat, dar este și relativ accesibil ca preț. Pentru cei care nu doresc parchet masiv din diferite motive, dar totuși doresc să mențină atmosfera unei pardoseli din lemn natural, un parchet triplustratificat este o soluție bună. Stratul nobil are o înălțime între 3,5 și 4 mm și o grosime totală de 14 mm. Aspectul și efectul obținut cu acesta, rămân foarte aproape de parchetul masiv. Grosimea parchetului triplu stratificat este o caracteristică foarte importantă pentru alegerea celei mai bune variante de amenajare a pardoselii, în funcție de cât de mare este circulația dintr-un spațiu.

Cu toate acestea un parchet triplustratificat poate fi rașchetat de mai multe ori în timp. Achiziția unei pardoseli durabile și rezistente în timp nu trebuie să facă neapărat o gaură în bugetul stabilit pentru construcția căminului tău.

Avantajele parchetului triplu stratificat

Un parchet triplustratificat este realizat doar din lemn supus unui proces tehnologic de fabricare, ce implică uscare, tratamente termice, presare șlefuire și finisare.

Legat de aceste aspecte, un parchet triplustratificat se consideră că prezintă următoarele avantaje:

  • Este durabil, stabil și natural;

  • Este simplu de instalat;

  • Ca urmare a procesului de stratificare, este foarte stabil în ceea ce privește dimensiunea plăcilor, care sunt neutre la variațiile de temperatură;

  • Un parchet triplustratificat se montează, de cele mai multe ori, fără adeziv, cu ajutorul sistemului drop lock, care asigură îmbinări ferme și rezistente;

  • Este perfect compatibil cu orice sistem de încălzire prin pardoseală, cu excepția esenței din fag;

  • Există într-o varietate generoasă de modele, cu diferite dimensiuni ale plăcilor;

  • Stratul superior este realizat din esențe nobile, utilizate în mod tradițional pentru realizarea parchetului, ceea ce îi conferă un aspect deosebit și flexibilitate;

  • Un parchet triplustratificat poate fi recondiționat, prin rașchetarea stratului superior de lac și aplicarea unuia nou, eventual, într-o altă nuanță.

Dezavantajele parchetului triplustratificat

  • Fiind realizat exclusiv din lemn, parchetul triplu stratificat are o sensibilitate crescută față de umezeală. El trebuie montat pe folie de izolare sau pe alte sisteme care să prevină un nivel ridicat de umiditate. Umezeala și apa pot produce daune ireversibile parchetului stratificat.

  • Este util ca picioarele pieselor de mobilier din camera cu parchet triplustratificat să aibă protecție pentru a preveni deformarea acestuia.

  • Parchetul triplu stratificat trebuie montat în camere unde temperatura este de peste 10°C.

  • Deși întreținerea este ușoară, ea trebuie realizată doar cu materiale special destinate acestuia.

Sfaturi pentru o alegere corectă

Un parchet triplustratificat oferă toate avantajele unui parchet din lemn masiv, dar la un preț mai avantajos.

  1. Un aspect important este alegerea pardoselii potrivite, ținând cont de grosimea plăcilor de parchet, în funcție de traficul din încăperea respectivă. Pentru un trafic intens este de preferat o grosime de 12 – 15 mm, iar pentru un trafic mediu grosimea de 10 – 14 mm este foarte indicată.

  2. Are o rezistență foarte bună pe timp îndelungat, dacă este întreținut corect și protejat de umezeală.

  3. Este ecologic, fiind realizat din materiale naturale și prietenoase cu mediul înconjurător.

  4. Oferă un aspect cald și elegant încăperilor în care este montat. Este confortabil.

  5. Este compatibil cu sistemele de încălzire prin pardoseală, oferind cel mai bun randament termic, condiția fiind să eviți esența de fag, pentru că aceasta reacționează la schimbările bruște de temperatură și se deformează.

  6. Datorită stratului de lemn masiv, parchetul triplu stratificat se recondiționează. Un parchet stratificat cu stratul de lemn de 3,5 mm se poate refinisa de maximum 5 ori.

  7. Plăcile de parchet triplu stratificat au modele unice și personalitate.

  8. Poți schimba oricând culoarea și finisajul.

  9. Se simte ca un parchet masiv, dacă alegi montarea prin lipire.

  10. Montat cu încălzire prin pardoseală are stabilitate și rezistență termică.

Adesea îndrăgit de majoritatea iubitorilor de frumos natural, un parchet este format din mai multe straturi suprapuse din lemn. Astfel, prospețimea și farmecul pardoselii tale vor fi la ele acasă, oferind originalitate încăperii tale. Acum te poți bucura de eleganță, liniște și durabilitate cu un parchet stratificat de excepție. Se diferențiază prin structura durabilă ce implică îmbinarea de funcționalitate, foarte estetică, redând un aspect rafinat încăperii tale pentru foarte mult timp.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close