Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Prima noapte cu zăpadă pentru oamenii fără adăpost din București

Prima noapte cu zăpadă pentru oamenii fără adăpost din București

Dacă noi ne bucurăm ca niște copii, din căldura apartamentelor noastre, de venirea, într-un final, a zăpezii, nu același lucru se întâmplă cu oamenii care-și petrec zilele și nopțile pe stradă. Oamenii fără adăpost sunt cei mai vulnerabili dintre noi. Pentru ei, frigul e cel mai cumplit iar zăpada nu le aduce bucurie, ci teamă. Gândiți-vă - cum ar fi să vă petreceți următoarea noapte pe stradă? Ca, după o plimbare, să zicem, să nu aveți unde vă întoarce la căldură? Pentru oamenii fără adăpost, iarna vine cu degerături, boală și, uneori, de ce să nu o spunem, moarte.

Prima noapte cu zăpadă pentru oamenii fără adăpost din București
07 Feb 2020   •   20:17

Vânt puternic, ninsoare, frig. Acasă, ți-e frică să deschizi geamul. Te bagi sub plapumă și te gândești că măcar a nins anul ăsta. Se estimează că, în București, sunt peste 5000 de oameni fără adăpost. Ce se întâmplă cu ei?

Prima noapte cu zăpadă a găsit, firește, echipa Carusel pe stradă. Cine este Carusel? O organizație cu suflet, care ajută persoanele fără adăpost. Oamenii inimoși de la Carusel merg nopțile pe stradă pentru a le oferi un ceai cald, o pătură, ceva de mâncare, un pansament sau un produs medical de care au nevoie. Când au nevoie, îi duc la doctor, le fac buletine provizorii și se asigură că, atât cât se poate, primesc îngrijirea necesară. Îi primesc în adăpostul de noapte și acolo au grijă să nu le lipsească nimic. Mai mult decât atât, le oferă înțelegere, căldură și empatie. Le reamintesc că sunt oameni și că nu sunt singuri.

Cât de mult contează un ceai cald atunci când afară ninge? O pătură? Sunt lucruri aparent mici care, pentru oamenii fără adăpost, fac diferența dintre viață și moarte.

Marian Ursan, fondatorul Carusel, a fost pe teren în prima noapte cu zăpadă. “Chiar dacă nu mai trebuie probabil menționat, miercuri spre joi a fost o noapte grea pe teren. Frig, zăpadă, viscol și, din păcate, mulți oameni. Mulți care din multe motive nu voiau să meargă spre nici un adăpost. Pe noi însă ne-au primit cu drag. Am stat până la 6 dimineața și am dat toate izoprenele și pilotele luate cu noi, plus multe pături, saci de dormit. Ca și la adăpost, am epuizat tot stocul de gulere, șosete, căciuli.”

După viscol, până și mașina s-a resimțit, a trebuit să o ducă Marian în service pentru ca zilele următoare să poată ieși din nou pe stradă să ajute oamenii.

Carusel administrează și Adăpostul de Noapte Odesa, un loc unde, pe perioada iernii, în fiecare seară, șaptezeci de oameni găsesc căldură, un pat confortabil unde să doarmă, un duș cu apă fierbinte, o masă caldă, îngrijire, înțelegere și siguranță. Mai mult decât atât, își regăsesc demnitatea.

Dacă o parte din echipa Carusel și-a petrecut prima noapte cu zăpadă pe stradă, o alta a avut grijă să nu le lipsească nimic celor care au venit la adăpost. Primesc îngrijire, inclusiv medicală de bază, cum ar fi pansarea unei răni, măsurarea tensiunii sau a temperaturii.

Carmen Voinea a fost unul dintre membrii Carusel care și-au petrecut prima noapte cu zăpadă la adăpostul Odesa. “La ora 7 când oamenii au început să intre în adăpost s-a pornit și viscolul. Am încercat să ne grăbim, să băgăm cât mai repede toți oamenii înăuntru la duș, la masă (unde am avut un super meniu de pui cu spanac și prăjitură cu căpșune) și la somn. Asta înainte să facă o oprire la tuns pentru că, în fiecare miercuri, un colț din adăpost se transformă în salon de frizerie. Noaptea a fost foarte liniștită. În ciuda vremii de afară, sau poate chiar din cauza asta, s-a dormit bine, la miezul nopții nu se auzeau decât vântul și sforăiturile oamenilor din adăpost. Doar eu și Mario, un coleg ce s-a întors tocmai din Italia să-i ajute pe cei care au cea mai mare nevoie, ne-am mai agitat pe acolo, la sortat haine și făcut curățenie. Am mai ieșit din când în când afară să facem potecă că altfel nu mai deschideam ușa dimineața de zăpadă. Dimineața, după micul dejun, am dat multe haine groase și aproape am epuizat rezervele de mănuși, căciuli și fulare.”

Compania HARTMANN România, producător în domeniul medical, i-a ajutat mult la adăpostul Odesa - Carusel a primit mănuși sterile sau de examinare, pansamente pentru răni cronice sau acute, tensiometre, termometre,  produse de curățare a pielii, feșe,  scutece pentru adulți și multe altele. Mai mult decât atât, nu cu mult timp în urmă, medicii de la HARTMANN au făcut un training cu cei de la Carusel despre îngrijirea rănilor, de ajutor mai ales în perioada aceasta, când vorbim de degerături, infecții sau răni care nu se închid. În îngrijirea oamenilor fără adăpost, cel mai mic lucru contează.

Cum îi ajutăm pe oamenii fără adăpost în special în perioada iernii? Mulți dintre noi avem oameni ai străzii în apropiere - în scara de bloc, într-un loc ferit din spatele blocului, într-o stație de autobuz, lângâ magazinul din colț. În primul rând, haideți să nu îi mai gonim. Dacă sunt din București, spuneți-le adresa Adăpostului Odesa - Șerban Vodă numărul 167. Aici, Carusel îi poate ajuta.

Dați-le un pahar de ceai cald, o supă sau un sandviș. Dați-le pătura aceea pe care o țineți în dulap, fără să o folosească nimeni. O geacă groasă, neapărat în stare bună. Ce face cineva pe viscol cu o haină căreia nu i se închide fermoarul, de pildă? Un pulover, o căciulă, un fular, o pereche de șosete din lână. Vorbiți cu ei, vedeți de ce au nevoie. Să fim blânzi și empatici.

Ca societate, trebuie să învățăm empatia și solidaritatea, cum spune Marian Ursan, fondatorul Carusel,  cu cei mai vulnerabili dintre noi. Credem, fără să le știm povestea, că e vina lor că au ajuns aici. Au făcut ei ceva. Dar dacă nu au făcut? Dar dacă faptul că sunt acolo e rezultatul unui context nefericit? Sau dacă au făcut? Poate greși cineva atât de mult încât să “merite” să trăiască pe stradă?

Ca să îi putem ajuta, trebuie mai întâi să-i vedem pe acești oameni, și-au spus cei de la HARTMANN. Pe lângă donația propriu-zisă de produse medicale, HARTMANN România le-a spus poveștile pe platforma de responsabilitate socială Fapte Mici, în speranța că, împreună, devenim mai empatici atunci când vedem suferința din jur.

Cum puteți ajuta? Donați în contul Asociației Carusel (detalii mai jos).

Denumire entitate nonprofit: ASOCIAȚIA CARUSEL

Cod de identificare fiscală: 28726160

Cont bancar (IBAN): RO84 INGB 0000 9999 0484 6877

(P)

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close