Antena 3 CNN Economic Imobiliare Programul "Prima Casă" ar putea fi blocat de o directivă europeană

Programul "Prima Casă" ar putea fi blocat de o directivă europeană

Programul "Prima Casă" ar putea fi blocat de o directivă europeană
Sursa foto: prima casa
28 Aug 2009   •   15:52

O directivă europeană ar putea bloca programul Prima Casă. De vină ar fi riscul prea mare. Introdusă anul trecut, directiva Basel II impune băncilor să retragă din circuit mai mult capital pentru a compensa riscurile. Creditele ipotecare, cum sunt cele de genul "Prima Casă", tind să se încadreze în această categorie riscantă, deoarece acestea au depozite mai mici. O schimbare propusă de Basel II ar putea însemna ca numai debitorii cu un depozit de 60 la sută vor avea dreptul la cele mai ieftine rate. Până acum, românii au depus 1.500 de dosare pentru programul prima casă, iar mai mult de 1.000 au fost deja soluţionate. Din acestea, numai o mică parte sunt pentru locuinţe noi, aşa că premierul Emil Boc are în plan să conserve o garanţie specială tocmai pentru constructori.

Doar 100 de români au depus până acum dosare pentru o casă construită de la 0. Un număr mult prea mic, aşa că premierul vine şi cu o soluţie pentru a încuraja construcţiile noi.

?Vrem să încurajăm construcţia de la 0, pentru că are efect masiv în economie. Acum constructorii şi cetăţenii au o reticenţă pentru că avansul se dă după ce lucrarea este făcută. Vrem să conservăm o parte din garanţie pentru componenţa caselor care se construiesc de la 0?, a spus premierul Emil Boc.

Boc a primit şi plângeri de la români care sunt nemulţumiţi de durata în care li se aprobă dosarul. Aşa că guvernul are în plan ca, împreună cu băncile, să reducă termenul de finalizare a dosarelor pentru "Prima Casă" cu 5 zile.

?Sunt proceduri care presupun un schimb de analiză, numai 8 zile, le-am calculat reprezintă timpul cu curieratul între fond şi bancă PLUS 03:11 Merge dosarul de credit la finanţator, de la aici la fond, iar la finanţator, iar la fond, iar la fianţator, pentru că trebuie semnăturile în original. Am discutat şi posibilitatea semnăturii în format electronic, dar deocamdată nu se poate?, spune Boc.

De asemenea, premierul va propune un termen mai lung cu până la 20 zile pentru încheierea antecontractelor de vânzare-cumpărare a caselor. Reprezentanţii Fondului de Garantare susţin că în maximum 10 luni, tot fondul în valoare de 1 miliard de euro va fi epuizat
Antena3

×
Subiecte în articol: prima casa Emil Boc
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close