Antena 3 CNN Economic Metoda prin care românii pot păstra banii găsiţi pe stradă. Este lege!

Metoda prin care românii pot păstra banii găsiţi pe stradă. Este lege!

Românii care găsesc bani sau alte bunuri pe stradă îi pot păstra, fără să fie considerat furt, doar în anumite situaţii, informează Poliţia Română.

Metoda prin care românii pot păstra banii găsiţi pe stradă. Este lege!
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    31 Mai 2023   •   00:00

Aşadar, românii care găsesc bunuri trebuie să le predea proprietarului în 10 zile sau Poliţiei, dacă nu îl găsesc pe acesta. Bunul poate fi păstrat şase luni, timp în care poliţia va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului.

În cazul în care bunul sau o sumă de bani au fost găsiţi într-un loc public, acestea trebuie predate Poliţiei în trei zile, pe bază de proces-verbal. Din nou, Poliţia va afişa anunţ despre bunul găsit.

" (...) informații referitoare la bunurile găsite și predate poliției.

Astfel, în conformitate cu prevederile legale, va fi asigurată publicitatea datelor referitoare la astfel de situații, fiind un instrument util pentru persoanele care și-au pierdut bunuri.

Citeşte şiUn adolescent a găsit pe stradă 3.000 de euro în drum spre şcoală și i-a dus la Poliţie. Reacţia proprietarului la aflarea veştii

Cei care se regăsesc într-o astfel de situație, trebuie să se prezinte la unitatea de poliție care a primit în custodie bunul pentru revendicarea acestuia.

Codul civil face următoarele precizări cu privire la astfel de situații:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Art. 942 - Proprietatea bunului găsit

(1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său.

(2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit. 

Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar.

(3) Organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.

Ce faci dacă găseşti bani pe stradă într-un loc public

Art. 943 - Proprietatea asupra bunului găsit în loc public

Dacă bunul a fost găsit într-un loc public, el va fi predat, pe bază de proces-verbal, persoanei care deţine un titlu, altul decât titlul de proprietate publică, asupra locului respectiv.

În termen de 3 zile de la data preluării bunului pierdut, această persoană este obligată să îl predea, pe bază de proces-verbal, organelor de poliţie din localitate. 

În acelaşi termen, anunţul menţionat la art. 942 alin. (3) se va afişa la locul unde a fost găsit bunul", informează Poliţia Română.

Astfel, de la momentul predării, acel lucru trebuie păstrat timp de şase luni, perioadă în care proprietarul are timp să îl recupereze. 

În cazul în care proprietarul nu vine după lucrul pierdut timp de jumătate de an, atunci acel bun va fi considerat fără stăpân şi va fi acordat celui care l-a găsit (nu celui care l-a depozitat în tot această perioadă) pe bază de proces-verbal. 

Aşadar, dacă găsim bani pe stradă putem considera că sunt ai noştri numai dacă au trecut şase luni în care proprietarul nu i-a revendicat. Altfel, putem răspunde civil şi/sau penal.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close