Antena 3 CNN Economic Modificări la Legea alocaţiilor pentru copii. Părinţii ar putea primi mai mulţi bani

Modificări la Legea alocaţiilor pentru copii. Părinţii ar putea primi mai mulţi bani

Schimbări la Legea alocaţiilor pentru copii, venite în avantajul acestora, potrivit unui proiect legislativ adoptat de Senat.

Modificări la Legea alocaţiilor pentru copii. Părinţii ar putea primi mai mulţi bani
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    20 Mar 2023   •   00:00

Noutatea este că părinții ar putea beneficia de mai mulți bani la nașterea unui copil, după ce mai mulţi parlamentari au propus ca dreptul la alocația de stat pentru cei mici să fie stabilit chiar din ziua în care se naște copilul, nu din luna următoare, ca acum.

Părinții vor primi mai mulți bani la nașterea unui copil, numai dacă propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, ce a primit luni votul senatorilor, va ajunge să se aplice.

În prezent, legea prevede că "dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii".

În expunerea de motive, inițiatorii spun că această măsura este necesară, pentru că "în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii".

Citeşte şiMotivul pentru care alocaţiile copiilor nu au crescut cu 13,8%, rata inflaţiei de anul trecut. Părinţii au primit doar 13 lei în plus. Ce spune, de fapt, legea

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de preşedinte și publicat în Monitorul Oficial.

În prezent, alocațiile de stat pentru copii sunt în valoare de:

- 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);

- 256 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);

- 600 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

×
Subiecte în articol: alocaţii alocații copii
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close