Antena 3 CNN Economic Noile majorări salariale pentru bugetari, o realitate sub semnul întrebării

Noile majorări salariale pentru bugetari, o realitate sub semnul întrebării

Anul viitor vine cu majorări salariale, cel puţin pe hărtie. Personalul medical inclusiv brancardierii şi infirmierele vor avea salariul mărit cu 25%. Profesorii în schimb, care ar fi trebuit să se bucure deja de creşterea salariului încă de anul acesta mai au de aşteptat până în 2022.

Noile majorări salariale pentru bugetari, o realitate sub semnul întrebării
Sursa foto: Agerpres
de Dana Musceleanu    |    28 Sep 2020   •   11:20

De la cei care lucrează în administraţiile locale şi până la cei din administraţia centrală, în ministere, în primării – toată lumea ar trebui să aibă salarii mai mari de anul viitor, dacă ne uităm la legea salarizării. Dacă ne uităm la cifrele bugetare, entuziasmul tuturor se cam prăbuşeşte. 

Profesorii mai au de aşteptat măririle salariale

Potrivit ultimei variante a legii salarizării, profesorii trebuiau să beneficieze de două majorări salariale în 2021, una la 1 ianuarie şi o alta la 1 septembrie, dar ambele au fost amânate pentru anul viitor.

Un profesor cu vechime între 1 şi 5 ani, debutant, care avea în decembrie 2018 un salariu brut de 3000 de lei ar fi trebuit să ajungă în 2022 la 5000 lei brut, adică un net de 2295 lei.

“Profesorii au fost lăsaţI la coada listei din nou, iar majorările anunţate pentru ei e posibil să nu vină nici în 2021. Nu ar trebui să ne mire pentru că aceasta a fost o politică constantă atunci când a fost vorba de personalul angajat în învăţământ, indiferent că e vorba de personal didactic, de predare, sau personal auxiliar”, a declarat exclusiv la Antena 3, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”.

Cum vor creşte lefurile bugetarilor, cel puţin din punct de vedere teoretic

Un inspector de stat de la garda de mediu care avea un salariu de bază în decembrie 2018 de 10.500 lei brut ar fi trebuit să ajungă în decembrie 2022 la 12460 lei brut.

Un referent de specialitate dintr-o primărie care avea în decembrie 3000 lei brut ar fi trebuit să ajungă în decembrie 2022 la 4130 lei brut – adică să câştige în mână puţin peste 2400 lei.

Toate aceste teoretizări e posibil însă să nu se regăsească şi în realitate.

Salariile ar putea fi îngheţate în 2021

Adrian Negrescu, analist financiar a explicat la Antena 3 în ce cheie trebuie interpretate anunţurile de majorări salariale făcute de guvern. 

“Nu există nicio raţiune în momentul de faţă, din punct de vedere financiar pentru ca aceste creşteri salariale să fie puse în practică. Gândiţi-vă că avem deja un deficit bugetar care se îndreaptă spre 60 de miliarde de lei. Asta înseamnă diferenţa dintre câţi bani adună statul din taxe şi impozite şi cât cheltuie.

Din păcate, în condiţiile în care economia este probabil să intre în recesiune, probabil toate majorările salariale din sectorul bugetar vor fi amânate, iar salariile să fie îngheţate în 2021.

Rămâne de văzut ce va face noul guvern care va rezulta în urma alegerilor din decembrie şi cum va reuşi să rezolve problema bugetară, adică problema încasărilor. Pentru că acolo este marea problemă: nu reuşim să aducem din economie banii de taxe şi impozite.

Vor putea fi puse în practică aceste majorări salariale, doar în condiţiile în care economia va permite acest lucru, adică statul va reuşi să găsească surse de finanţare. În acest moment din 100 de lei cât statul cheltuieşte, 80 de lei provin din încasările bugetare şi 20 de lei din împrumuturi. Nu există fonduri.

Legea trebuie respectată, este o lege care trebuie pusă în practică, dar probabil ca şi în cazul profesorilor, şi majorările salariale ale personalului medical vor fi amânate pentru partea a doua a anului când sperăm că economia va reveni pe o tendinţă de creştere”, a explicat analistul Adrian Negrescu.      

 

 

 

×
Subiecte în articol: buget cresteri salariale
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close