Antena 3 CNN Economic S-a schimbat legea! Amendă de până la 200.000 lei pentru companie dacă nu respectă acest drept angajaților! Aceștia pot primi și despăgubiri

S-a schimbat legea! Amendă de până la 200.000 lei pentru companie dacă nu respectă acest drept angajaților! Aceștia pot primi și despăgubiri

Vești deloc bune pentru companii. O nouă lege îi obligă să aibă și mai multă grijă de ceea ce se întâmplă cu angajații. Hărțuirea morală la locul de muncă se pedepsește acum cu amenzi de până la 200.000 de lei, iar cei care au fost victimele unor astfel de practici pot primi și despăgubiri.

S-a schimbat legea! Amendă de până la 200.000 lei pentru companie dacă nu respectă acest drept angajaților! Aceștia pot primi și despăgubiri
Sursa foto: Hepta
11 Aug 2020   •   12:53

Legea nr. 167/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 şi a Legii nr. 202/2002 a apărut vineri în Monitorul Oficial și intrat și în vigoare, așa că angajatorii trebuie să aibă mare grijă.

Din acest moment, companiile pot primi amenzi de până la 200.000 de lei dacă nu iau măsurile corecte de prevenire a hărţuirii la locul de muncă. Legea fusese inițial respinsă în Parlament, dar acum este publicată în Monitorul Oficial și în vigoare.

Despăgubiri pentru angajat dacă este hărțuit la locul de muncă

Potrivit Legii 167, angajatorul are așadar obligaţia de a lua orice măsuri necesare cu scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unităţii, de sancţiuni disciplinare pentru angajații care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă - dacă nu se achită de această obligație generală riscă, potrivit noii legi, o amendă între 30.000 și 50.000 de lei, conform avocat.net.

Legea mai spune și că dacă angajatorii stabilesc reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne salariaţii să comită fapte acte de hărţuire morală la locul de muncă, amenzile aplicabile sunt în cuantum de 50.000 până la 200.000 de lei.

Mai mult decât atât, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării are posibilitatea acum să oblice angajatorii la plata unor despăgubiri pentru angajaţii care au fost victimele hărţuirii morale la locul de muncă. Nerespectarea acestor obligaţii a devenit contravenţie, iar angajatorii pot fi sancţionaţi cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei și obligați să achite despăgubiri angajatului.

×
Subiecte în articol: hartuire la locul de munca amenzi
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close