Antena 3 CNN Economic Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a-şi asigura o pensie de 2.000 de lei

Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a-şi asigura o pensie de 2.000 de lei

Pensia de la stat nu înseamnă o bătrâneţe fără griji, chiar dacă românii au stagiu de cotizare de 35 de ani, dar salariul este mic, arată calculele.

Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a-şi asigura o pensie de 2.000 de lei
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    21 Mar 2023   •   00:00

Totul se întâmplă pentru că populaţia activă este în scădere, iar analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să zdruncine sistemul de pensii din România. 

Astfel, românii care vor ieşi la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit.

Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. 

Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii.

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cum se calculează pensia

În prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit CNPP.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste "punctaje anuale" se adună.

Suma se împarte la "stagiul complet de cotizare", adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel "punctajul mediu anual" al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei.

Valoarea pensiei este în permanentă schimbare, fiind un raport între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, cu atât creşte punctul de pensie.

Ce salariu trebuie să ai acum, ca să iei o pensie de 2.000 de lei peste 10 ani

Calculul pensiei se face individual, pe fiecare perioadă în care salariul brut a avut aceeași valoare.

Astfel, un angajat care are un salariu brut de 4.000 de lei, adică un salariu net de aproape 2.400 de lei, și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.

Abia la un salariu brut de 7.000 de lei, pensia de stat va ajunge la 2.000 de lei. 

Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de 2.180 lei, potrivit adevarul.ro.

România s-a angajat prin PNRR să realizeze o amplă reformă a sistemului de pensii, urmând să pună la punct până la finalul acestui an toate modificările necesare eliminării inechităţilor din sistem.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensie. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

×
Subiecte în articol: pensie salariu calcul pensie
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close