Antena 3 CNN Economic Se schimbă cardurile de energie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Informaţii noi pentru patru milioane de români

Se schimbă cardurile de energie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Informaţii noi pentru patru milioane de români

Cardul de energie şi modelul de certificat de validare a datoriei îşi vor schimba modelul, după ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au emis un ordin prin care acestea se modifică.

Se schimbă cardurile de energie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Informaţii noi pentru patru milioane de români
Sursa foto: Posta Romana/Facebook
de Georgiana Adam    |    03 Iun 2023   •   04:00

În ordinul ministrului se spune că se modifică anexa nr. 2 la ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene nr. 3.237/2022 privind aprobarea modelului de card de energie și a modelului de certificat de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari.

În documentul publicat în Monitorul Oficial se spune la articolul 1 că modelul de card de energie și modelul de certificat de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1243 din 22 decembrie 2022, cu modificările ulterioare, se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Guvernul a aprobat propunerea de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Citeşte şiSchimbări la cardul de energie. Ce trebuie să ştie românii care primesc vouchere pentru plata facturilor

Poate că una dintre cele mai importante modificări îi vizează pe cei care se încălzesc cu lemne de foc. 

Noile modele le puteți vedea mai jos (primele două modele din Galeria foto sunt cele noi):

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Astfel, una dintre noile facilitățile este cea referitoare la achiziția de lemn de foc, utilizat de beneficiarii de sprijin pentru încălzirea locuințelor, analizând prevederile art. 45 alin. (1) din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 715/2017, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, se constată că administratorii de fond forestier proprietate publică au posibilitatea valorificării, prin vânzare directă către populație atât a sortimentului "lemn de foc" precum şi a lemnului rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm, care este utilizat practic în același scop, și ca urmare se impune definirea clară în textul Ordonanței a termenului "lemn de foc", potrivit dcbusiness.ro.

Peste patru milioane de români beneficiază de cardul de energie

Peste patru milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În baza cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – final de decembrie;

Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Cum se face plata cu cardul de energie

Banii de pe cardul de energie nu se pot retrage, cardul nu poate fi vândut sau donat.

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Vezi şi: Sute de români pierd cardul de energie. Greşeala care îi lasă fără ajutorul pentru plata facturilor

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close