Antena 3 CNN Economic Sume uriașe! Cu ce pensie rămâne un europarlamentar român după doar 5 ani de mandat! Câți bani încasează lunar și după ce nu mai sunt aleși în Parlamentul European

Sume uriașe! Cu ce pensie rămâne un europarlamentar român după doar 5 ani de mandat! Câți bani încasează lunar și după ce nu mai sunt aleși în Parlamentul European

Dacă prinzi un mandat de eurodeputat, pare că ți-ai aranjat întreaga viață. Pe lângă salariul net de 6.824 euro, politicienii mai primesc și foarte multe indemnizații, care-i pot transforma chiar în milionari la final de mandat. Este suficient să ne uităm prin conturile unor foști europarlamentari, cum este cazul lui Cristian Preda pentru a remarca cât de bogat a devenit după 10 ani petrecuți în Parlamentul European.

Sume uriașe! Cu ce pensie rămâne un europarlamentar român după doar 5 ani de mandat! Câți bani încasează lunar și după ce nu mai sunt aleși în Parlamentul European
Sursa foto: Hepta
12 Aug 2020   •   20:59

Puțini știu că un eurodeputat, după ce nu mai este ales, are dreptul să solicite o indemnizație de tranziție echivalentă cu salariul primit cât a fost funcție, timp de doi ani. Singura condiție este ca acesta să nu primească o altă funcție publică. Așadar, un fost europarlamentar mai poate încasa încă 164.976 euro, chiar și după ce și-a terminat mandatul.

Ce pensie primește un eurodeputat pentru un mandat

Pentru cei cinci ani petrecuți la Bruxelles, eurodeputații primesc o pensie de 1540 de euro. Dacă un politcian câștigă mai multe mandate, atunci și remunerația crește. Desigur aceasta se adaugă la pensia națională, pe care fiecare o câștigă în funcție de cât a cotizat sau dacă este special, primește sume astronomice fără să fi contribuit la bugetul de stat.

Europarlamentarii se bucură de foarte multe drepturi. Cât sunt aleși li se rambursează două treimi din cheltuielile medicale, primesc o indemnizație forfetară lunară de peste 4600 de euro, fără să trebuiască să o justifice prin facturi, li se decontează transportul, aerian sau rutier, în funcție de întâlnirile pe care și le stabilesc și în plus de asta primesc și diurnă pentru fiecare zi în care vin la birou.

Un eurodeputat poate încasa în acest mod, până la 20.000 de euro lunar. Cu toate acestea, au fost cazuri în care unii dintre politicieni și-au falsificat deconturile pentru a lua și mai mulți bani din Parlamentul European. 

×
Subiecte în articol: pensie eurodeputat salariu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close