Antena 3 CNN Economic Vești proaste de la BNR! Ce se întâmplă cu economia României și când se va redresa

Vești proaste de la BNR! Ce se întâmplă cu economia României și când se va redresa

Vești proaste de la Banca Națională a României! Reprezentanții instituției au transmis că viteza şi traiectoria redresării economiei sunt incerte. Totul depinde acum de evoluţia pandemiei şi de reacţia societății la stimulii fiscali şi monetari.

Vești proaste de la BNR! Ce se întâmplă cu economia României și când se va redresa
Sursa foto: Hepta
de Maria Teodorescu    |    14 Aug 2020   •   17:22

Cu toate acestea, prognosticul este puțin mai pozitiv pentru 2021, când se așteaptă o redresare mai accentuată a economiei, față de anul curent, care a fost sub semnul restricţiilor de mobilitate fizică. Totodată, în 2021 vom vedea și influenţele  programelor guvernamentale de sprijin, dar și efectele refacerii treptate a cererii externe. 

Vești proaste de la BNR! Ce se întâmplă cu economia României și când se va redresa

Abia la începutul anului 2022, economia României va putea închide deficitul crescut brusc de apariția crizei sanitare în martie 2020. 

”Viteza şi traiectoria redresării economiei sunt totuşi incerte, depinzând de evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive asociate, precum şi de reacţia economiei la stimulii fiscali şi cei monetari”, au conchis membrii Consiliului BNR. 

Reprezentanții băncii naționale nu iau în calcul reimpunerea unor măsuri drastice de distanţare socială și consideră că gradul de adaptare al agenţilor economici la criza de sănătate ar putea creşte.

Cum a afectat criza sanitară cheltuielile românilor

Potrivit BNR, românii s-au ferit de cheltuieli pe durata pandemiei, însă consumul gospodăriilor - anticipat să recupereze în trimestrul III aproape jumătate din contracţia suferită în precedentele trei luni, va reveni la normal anul viitor.

"Determinantă este evoluţia venitului disponibil real, care ar putea resimţi impactul majorării peste aşteptări a unor transferuri sociale, dar şi efectele unei deteriorări relativ mai pronunţate a condiţiilor de pe piaţa muncii, mai cu seamă ulterior retragerii/restrângerii schemelor de sprijin guvernamental. 

Influenţele în dublu sens ar fi receptate şi de sentimentul de încredere a populaţiei, care se prezumă că se reface treptat, dată fiind probabila persistenţă a temerilor legate de pandemie şi a celor privind perspectiva locurilor de muncă şi a veniturilor, de natură să întreţină, pe termen scurt, modificările survenite la nivelul comportamentului de consum în contextul crizei pandemice, precum şi schimbările produse în structura coşului de consum", arată banca centrală.

Ce se întâmplă cu companiile

La nivelul companiilor, BNR constată că situaţia epidemiologică curentă amplifică  incertitudinile privind investiţiile, însă acestea ar putea reveni la volum anterior anul viitor, sprijinite de programele anunțate de Guvern.

Legat de investițiile din sectorul public, BNR punctează: ”Totodată, s-a observat că în condiţiile spaţiului fiscal foarte restrâns, creşterea susţinută a investiţiilor publice în perspectivă mai îndepărtată depinde de absorbţia fondurilor europene, caracterizată însă printr-o performanţă istorică modestă".

BNR menţionează că uşoara ajustare ascendentă a ratei anuale a inflaţiei din semestrul II 2020 este atribuibilă acţiunii factorilor pe partea ofertei, reflectând mai ales efecte de bază şi corecţia ascendentă a cotaţiei petrolului.

×
Subiecte în articol: economie BNR redresare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close