Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Cum poți câștiga bani de la stat | Ce sume ajungi să scoți din titlurile de stat

Cum poți câștiga bani de la stat | Ce sume ajungi să scoți din titlurile de stat

Avem pontul zilei! Împrumuți statul și scoți profit. Poți face asta prin titluri de stat. În acest articol îți vom prezenta cum funcționează acest lucru.

Cum poți câștiga bani de la stat | Ce sume ajungi să scoți din titlurile de stat
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mar 2023   •   16:44

Cumperi titluri de stat, iar statul îți dă bani pentru asta. Prin intermediul titlurilor de stat, de fapt, tu împrumuți statul din banii tăi. Ulterior statul îți dă o dobândă pentru suma împrumutată.

Pentru prima dată în acest an statul alocă o dobândă mai mare pentru persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022. Aceasta ajunge la 7,7%. Pragul minim de subscriere a scăzut de la 5000 de lei la 500 de lei.

Dacă de exemplu, împrumutați statul cu suma de 1000 de lei, pe un an primiți o dobândă de 77 de lei, iar pe doi ani 160 de lei.

Citește și: Curs valutar BNR, 27 martie 2023 | Euro creşte şi se apropie de maximul din ultimele două luni

"Sunt foarte multe avantaje, pentru că sunt garantate de către statul român, iar dobânda se încasează anual. Dacă ai luat acel titlu de stat doar pentru un an de zile, vei primi dobânda, dar și toți banii înapoi. Dar dacă l-ai luat trei ani de zile, trebuie să îl ții trei ani de zile, pentru că altfel vei pierde toată dobânda, și pe cea încasată deja, Acestea la titlurile de stat tezaur.

Avantajul este că câștigul atât din dobândă cât și din piața de capital nu se impozitează", a declarat Irina Chițu, analist bancar.


 

×
Subiecte în articol: titluri stat
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close