Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Trucul cu care românii pot scăpa mai repede de credite, fără să plătească dobânda la bancă

Trucul cu care românii pot scăpa mai repede de credite, fără să plătească dobânda la bancă

Pontul care băncile nu vor să îl ştiţi pentru a scăpa mai repede şi mai ieftin de credite. Analistul financiar Irina Chiţu, de la Finzoom.ro, a explicat schema, în direct la Decisiv.

de Gina Vacariu    |    23 Mar 2023   •   16:19

Spre exemplu, pentru un credit pentru casă de 250.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, în prima parte avem foarte multe dobânzi şi comisioare. Cea mai mare parte din rată este reprezentată de dobânzi şi comisioane.

"Este foarte important să avem în cap această structură de grafic pentru că acesta este un scadenţar cu rate egale. Deci, rata noastră este de 1400 de lei, dar este formată, mai ales la începutul creditului din puţin principal, noi rambursăm aproximativ 200 de lei din creditul principal, iar restul de 1200 de lei din rată reprezintă dobânda. Or, noi dacă reuşim, pe lângă rata noastră lunară de 1400 de lei să mai dăm încă o rată de principal de 200 de lei am mai scăpat de încă o rată.

Plătim rata şi imediat după scadenţă mai plătim o rată de principal din luna următoare şi atunci pică următoarea rată. Important este să facem acest lucru cu scăderea perioadei creditului.

Trei lucruri trebuie să facem. Neapărat să facem cerere pentru că degeaba punem noi bani în plus în cont pentru că banca nu este mandatată să ne ia banii şi să ramburseze creditul. Mă duc la bancă şi cer să mi se scadă perioada. De ce? Pentru că la un credit ipotecar pe termen lung, perioada este cea mai păguboasă. În fiecare lună se adună dobândă şi noi, practic, vom plăti până la sfârşitul creditului în mai puţin timp mult mai puţină dobândă.

Pe cererea către bancă bifăm - cu reducerea perioadei. Pentru că avem posibilitatea să facem şi cu reducerea ratei, dar ne ajută mai puţin. Aceeea e în ultimă instanţă. Al doilea lucru pe care trebuie să îl facem este să mergem imediat după scadenţă, nu ne ducem mai devreme", a explicat Irina Chiţu, director Finzoom.ro.

Cererea către bancă se face în fiecare lună, respectiv pentru fiecare rambursare.

"Pentru fiecare rambursare pe care o fac, trebuie să fac o cerere. Sunt bănci care fac acest lucru online. Perioada poate fi redusă foarte mult. Comisionul pentru rambursarea creditului principal este zero.

Este lege. Banca nu are voie să refuze, nu are voie să îmi spună că am voie doar o anumită sumă, nu trebuie să îmi spună că am voie 5 rate, 10 rate, ca să pot să rambursez. La cererea mea, banca este obligată să facă această rambursare cu reducerea perioadei sau a ratei, dar cel mai bine este cu reducerea perioadei. Neapărat să vă duceţi imediat după scadenţă", a mai explicat Irina Chiţu la Decisiv.

×
Subiecte în articol: Irina Chiţu dobanda credite banca
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close