Antena 3 CNN Actualitate Exces de putere: Cazul maiorului Agache. Ucigaşa cere să fie reabilitată

Exces de putere: Cazul maiorului Agache. Ucigaşa cere să fie reabilitată

Exces de putere: Cazul maiorului Agache. Ucigaşa cere să fie reabilitată
de M.T.    |    21 Sep 2013   •   20:53

În cadrul ediţiei de sâmbătă a emisiunii "Exces de putere" de la Antena 3, Oana Stancu a prezentat cazul maiorului Agache, ucis într-un mod oribil la Târgu Secuiesc, în timpul Revoluţiei din 1989.

După mai mult de două decenii de la acel moment, ucigaşa maiorului Agache cere să fie reabilitată.

Modul în care a murit Agache a fost povestit de colonelul Gavril Ardeleanu, cel care, în 1989, ocupa funcţia de şef al Inspectoratului de Miliţie Covasna.

„Într-un ochi i-a fost înfiptă o monedă, în celălalt emblema de la caschetă, iar în gură i-a fost pus un şobolan mort. Trupul profanat a rămas ore în şir întins pe asfalt. Un număr mare de persoane s-a postat în apropierea cadavrului, nepermiţând ridicarea acestuia. În jurul orelor 18.00, a fost organizat un marş în centrul oraşului, iar în timpul trecerii pe lângă cadavru multe persoane l-au scuipat şi lovit cu picioarele. După terminarea marşului, când circulaţia pietonală s-a rărit, două persoane au luat cadavrul şi l-au dus la morga spitalului orăşenesc", şi-a amintit Ardeleanu.

Deşi femeie, Filip Orban Daniella Kamilla a fost cel mai feroce atacator al ofiţerului Agache: a sărit cu picioarele pe abdomenul şi în zona organelor sexuale ale lui Agache, apoi s-a descălţat de una din cizmele cu tocuri metalice şi a aplicat mai multe lovituri în capul victimei.

După eliberarea din arestul preventiv, la 31 decembrie 1989, a fugit în Ungaria şi nu s-a mai întors. La 20 ianuarie 1992, a solicitat statut de refugiat, care i-a fost acordat chiar în aceeaşi zi, apoi, la 24 ianuarie 1994, a primit cetăţenia maghiară.
 
În 1999, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o la 7 ani închisoare, sentinţă rămasă definitivă în 2001. Mandatul de executare a pedepsei din 2001 a fost urmat de darea în urmărire prin Interpol, apoi de mandat european de arestare. La 5 noiembrie 2007, Curtea de Apel Budapesta a refuzat executarea mandatului întrucât hotărârea pronunţată nu corespunde normelor juridice maghiare în vigoare.

La 25 noiembrie 2010, în cauza penală pornită în Ungaria împotriva numiţilor Konrad Janos şi Filip Orban Daniella Kamilla, persoane cu dublă cetăţenie, maghiară şi română, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală cauzatoare de moarte, Procuratura din Budapesta a dispus încetarea urmăririi penale.

La 22 mai 2012, Daniella Filip Orban a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de reabilitare. Ea predă azi la un liceu din Budapesta.

Cinci persoane au fost identificate de procurori şi considerate principalii vinovaţi pentru moartea ofiţerului de Miliţie: Daniella Filip Orban (24 de ani în 1989), Octavian Paizs (56 de ani), Konrad Janos (23 de ani), Anton Reiner (42 de ani) şi Dezideriu Hejja (43 de ani). Au fost trimise în judecată abia în 1997.

Octavian Paizs, condamnat la 4 ani de închisoare, n-a ispăşit nicio zi din pedepasă, întrucât a fugit în Ungaria, unde a şi murit în 2009.

Konrad Janos a fugit în Ungaria imediat după Revoluţie şi n-a făcut nicio zi de puşcărie.

Anton Reiner a primit 3 ani de închisoare, a executat doar jumătate, fiind eliberat condiţionat după un an şi şase luni.

Dezideriu Hejja, condamnat la 4 ani de închisoare, a ieşit după mai puţin de un an, fiind graţiat de Ion Iliescu.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close