Antena 3 CNN Actualitate Exces de Putere. Soţul Andreei Paul, supraevaluări de sute de milioane

Exces de Putere. Soţul Andreei Paul, supraevaluări de sute de milioane

Exces de Putere. Soţul Andreei Paul, supraevaluări de sute de milioane
18 Iul 2015   •   08:17

Soţul Andreei Paul pare să fie un adevărat expert în ceea ce privește retrocedările din România. Firma lui a fost cea care a făcut sute de evaluări în dosarele de retrocedări cu iz penal. Informaţiile au fost prezentate în emisiunea Exces de putere.

Soţul Andreei Paul deţine Romcontrol, firma cu cele mai mari încasări de la ANRP în anii 2008-2011. În acestă perioadă, societatea a făcut mai multe evaluări cu iz penal, inclusiv pentru rechinul imobiliar Valentin Vișoiu, în dosare care însumează peste 70 milioane de lei. Printre ele, celebrul caz al averii Brătienilor, a căror moștenitoare a fost omorâtă în acte de ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, pentru a obține în locul acesteia despăgubirea de la ANRP. Evaluarea efectuată de Romcontrol a scos terenul de 90 de hectare din județul Argeș la 10.000.000 euro, iar procurorii au arătat că suma este dublă față de cea reală.

Culmea evaluărilor Romcontrol se înregistrează tot într-o despăgubire acordată pentru un teren în Argeș. Două hectare în Pitești, strada Giurgiului, și trei clădiri demolate, de 17 mp, 36 mp şi 89 mp, au fost evaluate la 13.259.000 lei, cu 400% mai mult decât a reieșit la reevaluarea impusă de Curtea de Conturi 3.567.720 lei.

Într-un alt caz scandalos este implicat nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi. După primele arestări din dosarul ANRP, acesta a înștiințat Autoritatea că renunță la o despăgubire uriașă pe care o solicita pentru un teren de 14 ha în Voluntari: 205.352.000 de lei. Evaluarea terenului a fost făcută de Romcontrol în 2011, când la conducerea sa se afla chiar domnul Cristian Paul.

În urma unui controlul efectuat la ANRP, Curtea De Conturi a dispus reevaluarea tuturor dosarelor în care despăgubirile acordate depășeau 500.000 de lei. Rezultatul noii evaluări, făcute de o societate independentă, a clasat firma Romcrontrol pe primul loc la evaluări umflate cu peste 20% din valoarea reală, în unele cazuri chiar și cu mai mult de 70%. Din 22 de evaluări umflate, prejudiciul se ridică la 26,3 milioane de lei. Următorul loc, abia la jumătate ca număr de dosare, este ocupat de evaluatorul Alexandru Hânu, trimis în judecată de DNA în stare de arest preventiv în dosarul în care a fost arestat și Horia Georgescu.

Soțul deputatei Andreea Paul Vass a avut în total 50 de contracte cu statul.














×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close