Antena 3 CNN Actualitate Oana Zamfir, veste extraordinară: A început proiectul care va schimba multe vieţi!

Oana Zamfir, veste extraordinară: A început proiectul care va schimba multe vieţi!

Oana Zamfir, veste extraordinară: A început proiectul care va schimba multe vieţi!
23 Oct 2015   •   22:49

Oana Zamfir (fosta Stancu) le-a dat o veste extraordinară femeilor care s-au confruntat cu numeroase probleme în momentul în care au încercat să rămână însărcinate. De acum înainte, dacă viitoarele mămici vor avea probleme cu sarcina, vor putea să facă teste gratuite pentru trombofilie şi alte boli hematologige la Spitalul Universitar Bucureşti.

Inspirată de propriile dificultăţi cu care s-a confruntat în timpul sarcinei, realizatoarea "Exces de putere", împreună cu medicii care i-au monitorizat sarcina şi miniştrii Nicolae Bănicioiu şi Eugen Teodorovici, au obţinut finanţare de la Guvernul Norvegiei pentru un proiect care a presupus aducerea la Spitalul Universitar Bucureşti a unei aparaturi medicale extrem de scumpe, însă necesară efectuării testelor genetice.

De acum înainte, dacă viitoarele mămici vor avea probleme cu sarcina, vor putea să facă teste gratuite pentru trombofilie și alte boli hematologige la Spitalul Universitar București. A fost lansat proiectul prin care 1.700.000 de euro au fost obținuți de la Guvernul Norvegiei pentru a ajuta femeile cu astfel de riscuri în sarcină. Astfel, va fi cumpărată aparatura medicală necesară efectuării testelor genetice în România. - See more at: http://www.dcnews.ro/teste-gratuite-pentru-trombofilie-oana-stancu-veste-pentru-femeile-insarcinate_470753.html#sthash.NCv87rRW.dpuf

Trombofilia este o boală care face multe victime, în linişte. Numai anul trecut, la Spitalul Universitar din Capitală, din peste trei mii de femei, câteva sute au născut prematur din cauza acestei afecţiuni.

Boala poate fi tratată, dar până acum analizele costau sute de lei, prea mult pentru unele viitoare mămici. De astăzi, analizele care ar depista temuta boală pot fi făcute gratuit.

"Este o boală extrem de răspândită. Din păcate, până de curând ea nu era cunoscută, femeile aveau diverse probleme de sarcină. Avorturi, sarcini cu feţi prematuri, îmbolnăviri ale copiilor şi nu ştia din ce cauză", a afirmat dr. Adriana Dan, şef secţie neonatologie.

Opt sute de femei au depistat trombofilia, dar după ce au născut. Prea târziu. Cifrele seci ascund multe drame. Însă acum, cu sprijin financiar norvegian, secţia de neonatologie a Spitalului Universitar a fost dotată cu echipamente de ultimă oră pentru depistarea acestei boli necruţătoare.

Pentru multe viitoare mămici, aceasta poate fi şansa de a depista din timp maladia. Pentru că până acum analizele se puteau face doar la câteva clinici private. Iar pentru asta, trebuiau să plătească două mii de lei. Acum, sunt gratuite. Şefii Spitalului Universitar au planuri mari, pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

Proiectul a costat mai puţin de două milioane de euro, iar guvernul norvegian a contribuit cu 85%, restul fiind contribuţia României.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close