Antena 3 CNN Actualitate România, anul de grație 2016: Statul cere înapoi banii de înmormântare pentru victimele de la Colectiv

România, anul de grație 2016: Statul cere înapoi banii de înmormântare pentru victimele de la Colectiv

România, anul de grație 2016: Statul cere înapoi banii de înmormântare pentru victimele de la Colectiv
15 Iul 2016   •   22:42

Europa se confruntă cu situații dramatice și întreaga lume civilizată dă dovadă, mai mult sau mai puțin, de solidaritate. Între timp, în România anului 2016, statul român are nevoie de bani. Și de unde ar mai putea să ceară bani? De la familiile victimelor de la Colectiv.

Ați spune că suntem cinici, că suntem abjecți, că suntem oameni răi, că ne închipuim și că nu există așa ceva.

Oana Zamfir și Adrian Ursu au avut un invitat special, în ediția de vineri seară a emisiunii Exces de putere. Vorbim despre Ruxandra Geambașu. Ruxandra Geambașu și-a pierdut fiica în incendiul de la Colectiv. O fată care plănuia să facă arhitectură și care, într-un final, s-a hotărât să nu plece din țară, deși performanțele de la școală i-ar fi permis lejer.

Dar să o ascultăm pe Ruxandra Geambașu:

"Ajutorul de înmormântare a fost de 1.800 de RON, primit anul trecut. La opt luni distanță de la acest moment, îmi pare rău că nu am păstrat plicul, am primit de la Ministerul Muncii, de la Casa de Pensii, o hârtie din care nu am dedus despre ce este vorba, eram rugați să ne prezentăm în legătură cu lămuriri pentru acest ajutor. Trebuia să ducem certificatul de naștere al copilului... între timp apăruse și un certificat de deces, dar nu mai contează. Și un act medical din care să rezulte că nu poate să lucreze sau să meargă la studii. (...) Statul este foarte riguros când este vorba să facă socoteli în favoarea lui. Zilele trecute s-a dus soțul meu la Casa de Pensii, unde a aflat că trebuie să dea înapoi acești 1.800 de lei. I s-a spus că un audit făcut anul trecut la Casa de Pensii a considerat că acest ajutor de înmormântare este un ajutor necuvenit. Ce mi s-a părut... l-au pus să dea o declarație că va da banii înapoi, eșalonat, din fericire, pentru că oricum nu aveam bani să îi dăm deodată, din declarația dictată acolo la Casa de Pensii, am și ciorna, și-a asumat faptul că a încasat acest ajutor necuvenit. Era de acord cu formularea. Probabil că nu l-a amenințat nimeni cu tortura, dar i s-a zis să facă și asta a făcut, așa cum a făcut timp de 60 de ani", a explicat Ruxandra Geambașu, în emisiunea Exces de putere, la Antena 3.

 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close