Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Un nor toxic din Ucraina se apropie de România în acest weekend. Medic: "Crește riscul de infecții virale sau bacteriene"

Un nor toxic din Ucraina se apropie de România în acest weekend. Medic: "Crește riscul de infecții virale sau bacteriene"

Bombardamentele din ultimele trei săptămâni din spaţiul ucrainean au dus la formarea unui nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele. Toate periculoase pentru sănătatea noastră.

Un nor toxic din Ucraina se apropie de România în acest weekend. Medic: "Crește riscul de infecții virale sau bacteriene"
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mar 2022   •   19:30

Norul toxic a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova şi alte ţări din Europa. Iar mâine ar ajunge, conform prognozelor, în ţara noastră.

Radu Ţincu, medic ATI, a vorbit la News Hour with CNN, despre cum ne poate afecta starea de sănătate acest nor toxic.

"Depinde foarte mult de toată activitatea meteorologică, pentru că în mod imprevizibil se pot schimba curenții de aer însă știm că întotdeauna în urma arderilor, a incendiilor de vegetație sau a tuturor structurilor de materiale plastice care au ars în urmă acestor bombardamente se eliberează o serie de substanțe toxice cum ar fi metalele grele. Problema este că aceste metale grele dincolo de efectele imediate pentru cei din zona respectivă ele devin poluanți permanenți în mediu. Ele nu se elimină imediat și vor contribui în continuare la gradul de expunere toxică a populației", a spus medicul.

Potrivit lui Radu Ţincu, incendiile extrem de puternice determinate de explozibil au dus la eliberarea unor cantități mari de substanțe iritante pentru arborele traheobronşic.

Norul toxic vine deasupra României în acest weekend

"Cei care locuiesc în imediata apropiere a acestor zone vor putea dezvolta diferite evenimente acute pulmonare cum ar fi crize de astm bronșic la cei care au o patologie pulmonară preexistentă. De asemenea, s-a dovedit că o creștere a poluanților atmosferici crește și riscul de infecții virale sau bacteriene la populația expusă la aceste substanțe.

Să nu uităm că în aceste zone și cantitatea de monoxid de carbon a crescut, pentru că arderile au dus la creșterea eliminării de monoxid de carbon care favorizează o oxigenare defectuoasă a persoanelor care respiră o astfel de atmosferă", a mai spus el.

×
Subiecte în articol: nor toxic Ucraina Radu Țincu
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close