Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Moderaţia, cheia unei vieţi sănătoase. Sportul şi alimentele sănătoase în exces pot dăuna sănătăţii

Moderaţia, cheia unei vieţi sănătoase. Sportul şi alimentele sănătoase în exces pot dăuna sănătăţii

Calea de mijloc are avantajul de a produce cel mai bun mod de a fi. Invocat de Aristotel cu mii de ani în urmă, citatul este susținut și astăzi de către specialiștii din diferite domenii. De exemplu, nutriționiștii declară că prea puține sau chiar prea multe legume ne pot face rău.

Moderaţia, cheia unei vieţi sănătoase. Sportul şi alimentele sănătoase în exces pot dăuna sănătăţii
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    14 Apr 2021   •   13:25

 De asemenea, psihologii ne avertizează și ei. Statul peste program la serviciu sau învoitul excesiv, în timp, pot provoca neplăceri. Iar acestea nu sunt singurele domenii de care ar trebui să ținem cont atunci când vorbim despre moderație.

''Fiecare persoană ar trebui să își cunoască limitele, să știe că unele lucruri sunt bune până la un punct și că tot ceea ce reprezintă exces dăunează'', a spus Lorena Diaconescu, psiholog şi psihoterapeut.

Încălcarea limitelor poate crea neplăceri

Indiferent că vorbim despre prea mult sau prea puțin, despre obiceiuri bune sau mai puțin bune, încălcarea limitelor poate crea neplăceri.

''Chiar și atunci când ne gândim că trebuie să ne dedicăm muncii, de exemplu, trebuie să știm că limita noastră este într-un anumit punct și că dacă depășim această limită stabilită, ne facem rău pentru că putem ajunge în burn out, pentru că oricum scade concentrarea și s-ar putea ca la un moment dat să nu mai avem acea satisfacție a muncii bine făcute.''

Activităţile sportive în exces pot dăuna

''Excesele nu sunt bune, orice lucru ni se pare că este bun putem să îl folosim sau să ne folosim de el numai atât cât ne face trebuință. Atunci când vrem să facem mișcare e foarte ok să facem mișcare o oră de mișcare pe zi, dar nu e ok să ne petrecem opt ore la sală sau să exagerăm, deși se spune că sportul este sănătos''.

La fel e și în cazul alimentelor sănătoase, avertizează nutriționiștii

''Am văzut persoane care exagerau cu mâncatul prea sănătos. Mâncau prea multe alimente sănătoase și asta le dăuna, se simțeau rău și a trebuit să încercăm să echilibrăm dieta astfel încât să diversificăm alimentația, să reducem din alimentele care provocau disconfort, care alimente erau sănătoase în felul lor.  De exemplu, legumele. Excesul de legume poate să ducă la balonări, la tulburări de tranzit digestiv, dureri de stomac, sunt multe probleme'', a spus dr. Ioana Diana Florentiu, medic primar diabet și nutriție.

Moderația în alimentație garantează și un echilibru din punct de vedere al numărului de kilograme

''Moderația în alimentație are o importanță primordială, este de fapt secretul menținerii unei greutăți optime. Atâta vreme cât greutatea se menține constantă înseamnă că menținem o balanță calorică constantă, corectă – cât consumăm, atât primim, deci suntem ok'', a adăugat medicul Ioana Diana Florentiu.

Stabilirea unor limite trebuie să fie o prioritate

''Ne putem seta limitele în momentul în care învățăm să ne punem întrebările corecte: îmi este cu adevărat necesar acest lucru? Cât anume îmi este necesar? Dacă totuși va fi ceva în plus, ce voi face cu acest surplus? Trebuie să ne punem întrebările corecte și în felul acesta vom evita să ajungem la a risipi resursele atât de importante'', a precizat Lorena Diaconescu, psiholog şi psihoterapeut.

Foarte mulți oameni exagerează și când vine vorba de cumpărături

''Ne place să ne cumpărăm diverse lucruri, la fel, tindem să facem exces, nu e în regulă, pentru că la un moment dat chiar cheltuind bani ne dăm seama că devenim sclavii lucrurilor pe care le-am cumpărat. De exemplu, o persoană care își cumpără foarte multă mobilă în casă sau își ia o casă foarte mare pe care trebuie să o mobileze, apoi se gândește că are de făcut curățenie, că are de întreținut un spațiu care poate nu îi este necesar. Deci de ce să facem excese în loc să ne limităm la ceea ce ne face cu adevărat bine?'', spune Lorena Diaconescu.

Experții avertizează că excesele nu ne afectează doar pe noi, ci și relațiile cu cei din jur

Cum depinde despre ce tip de excese vorbim. Sigur că pot fi și de ordin comportamental, poate că uneori vorbim prea mult sau poate că uneori tindem să adoptăm niște comportamente care nu sunt neapărat acceptate de cei din jur. Facem adesea excese pentru că este nevoia aceea de bine, numai că nu avem limita la ceea ce înseamnă bine, până unde este necesar. Dacă ne-am asculta cu atenție și ne-am cerceta nevoile proprii, am ști exact ce anume de face bine, ce avem nevoie și unde ar trebui să ne oprim astfel încât să nu risipim bani, energie, timp'', a explicat Lorena Diaconescu, psiholog şi psihoterapeut.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close