Antena 3 CNN Actualitate Certificatul de vaccinare, desfiinţat de specialişti. Raed Arafat: "Va duce la o piaţă a falsurilor!" Alexandru Rafila: "Discriminarea trebuie evitată cu orice preţ!"

Certificatul de vaccinare, desfiinţat de specialişti. Raed Arafat: "Va duce la o piaţă a falsurilor!" Alexandru Rafila: "Discriminarea trebuie evitată cu orice preţ!"

Secretarul de stat Raed Arafat şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, au explicat sâmbătă, la Punctul de întâlnire, de ce introducerea unui certificat de vaccinare care să permită mobilitatea titularului nu ar fi o măsură oportună în contextul pandemic actual.

Certificatul de vaccinare, desfiinţat de specialişti. Raed  Arafat: "Va duce la o piaţă a falsurilor!" Alexandru Rafila: "Discriminarea trebuie evitată cu orice preţ!"
de Adrian Iclozan    |    16 Ian 2021   •   23:30

Pe lângă discriminarea implicită între vaccinaţi şi nevaccinaţi, există şi riscul real al apariţiei falsurilor. 

Raed Arafat: Orice criză creează o piaţă iar cea a certificatelor false va fi foarte prosperă

"Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană.

15 milioane de vaccinaţi pe plan mondial (situaţia curentă a numărului de vaccinări, n.r.) reprezintă o picătură într-un ocean, comparativ cu 7-8 miliarde, cât este populaţia mondială. Vom avea o situaţie în care o mică parte s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin, o elită, şi o mare majoritate care, nu că refuză să se vaccineze, dar nu a avut încă acces, nu i-a venit rândul. Un vaccin care nu este accesibil tuturor.

Raed Arafat: Dacă firma aviatică va spune "urcaţi în avion doar vaccinat", asta va crea o problemă foarte mare

Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu - şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.).

România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună "nu urcaţi în avion decât vaccinat" însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare.

Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă şi piaţa certificatelor false va fi, cred, una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte", a spus Raed Arafat.

Alexandru Rafila: Trebuie evitate cu orice preţ discriminarea şi stigmatizarea

"În mod evident, discriminarea şi stigmatizarea, care reprezintă una dintre problemele acestei pandemii, trebuie evitate cu orice preţ. Gândiţi-vă că, cel puţin la început, până ce lumea s-a 'obişnuit' cu această boală, de multe ori cei care trecuseră prin infecţie erau priviţi ciudat de către ceilalţi şi chiar discriminaţi la locul de muncă.

Dacă ai un acces universal la vaccinare poţi să pui această problemă (a impunerii certificatelor) însă cât timp vaccinul este în cantitate limitată sau foarte limitată, nu se pune o astfel de problemă.

Am văzut o situaţie interesantă în Israel. Acolo, statul negociază două tipuri de situaţii: persoanele vaccinate care se urcă la bordul unui zbor internaţional să nu mai aibă nevoie de test iar cei nevaccinaţi să prezinte un test negativ.

O astfel de abordare nu ar fi discriminatorie, ci ar evita testele inutile la persoanele vaccinate. Atenţie, autorităţile israeliene s-au gândit să le dea un astfel de certificat şi celor care au trecut prin boală şi nu au făcut vaccinul, pentru că şi aceste persoane sunt protejate între 3 şi 6 luni", a arătat profesorul Rafila.

Şefa Comisiei Europene susţine iniţiativa Greciei, de introducere a certificatului de vaccinare european

"Este o obligaţie medicală să deţii un certificat care dovedeşte că te-ai vaccinat. Prin urmare, salut iniţiativa premierului grec, în ceea ce priveşte un certificat de vaccinare cu recunoaştere mutuală în statele europene", a spus von der Leyen într-o discuţie cu presa înaintea unei vizite la Lisabona, conform Euractiv.

Preşedintele Comisiei Europene a reacţionat astfel la o scrisoare a premierului grec  Kyriakos Mitsotakis, în care acesta a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Grecia are un obiectiv particular în susţinerea acestui demers: vrea să îşi revitalizeze turismul, care contribuie cu până la un sfert la Produsul Intern Brut al acestei ţări.

Ursula von der Leyen arată că dacă viitorul certificat de vaccinare european va da titularului acces sau prioritate la obţinerea anumitor bunuri sau servicii, acest lucru va trebui discutat şi reglementat din punct de vedere politic şi legal la nivel UE.

Liderii celor 27 de state din Uniune vor avea săptămâna viitoare o video conferinţă pe tema coordonării eforturilor împotriva pandemiei şi urmează să discute şi despre certificatul de vaccinare european.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close